|

'Şövalye nişanı' için özür dilemeyeceğiz

İngiltere İçişleri Bakanı Reid, 'Şeytan Ayetleri' kitabının yazarı Salman Rüşdi'nin, Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye nişanıyla onurlandırılmasından dolayı özür dilemeyeceklerini açıkladı.

Cihan
00:00 - 21/06/2007 الخميس
Güncelleme: 10:41 - 21/06/2007 الخميس
Yeni Şafak
'Şövalye nişanı' için özür dilemeyeceğiz
'Şövalye nişanı' için özür dilemeyeceğiz

İngiltere İçişleri Bakanı John Reid, 'Şeytan Ayetleri' kitabının yazarı Salman Rüşdi'nin, Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye nişanıyla onurlandırılmasından dolayı özür dilemeyeceklerini açıkladı. Reid, yaptığı açıklamada, "İngiltere, kendileriyle aynı bakış açısına sahip olmasa da insanların edebiyata katkılarından dolayı onurlandırılmalarına olanak veren bir 'değerler bütünü'dür. İnsanların fikirlerini ifade etmeye hakları var ve başkalarının bakış açılarına tolerans gösteriyoruz. Bunun için de özür dilemeyeceğiz" dedi.




İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Rüşdi'nin şövalye nişanıyla onurlandırılmasından dolayı kendilerini hakarete uğramış gibi hissedebilecek insanlar nedeniyle "üzgün" olduklarını söyledi. Başkent Londra'da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Irak hükümetinin resmi tutumunu dile getirmediğini söyleyerek, bu onurlandırmanın "yersiz" olduğunu, bu olayın birçok çevre tarafından sömürülmek için kullanılabileceğini belirtti. Mısır parlamentosu Rüşdi'nin şövalye nişanıyla onurlandırılmasını eleştirerek, bunun "yanlış" olduğunu bildirdi.


İran İslam devrimi lideri Ayetullah Humeyni, 1989 yılında yazar Salman Rüşdi hakkında 'Şeytan Ayetleri' kitabı nedeniyle ölüm fetvası vermişti. İngiltere Kraliçesi'nin doğum günü dolayısıyla geçen hafta "şövalye nişanı" verilenler arasında Salman Rüşdi de yer almış, İran buna tepki göstermişti.


İran'daki İslam Şehitlerini Koruma Vakfı Başkanı Furuz Recaifer, Humeyni'nin Rüşdi hakkında verdiği ölüm fetvasını yerine getirene 150 bin dolar vereceklerini açıklamıştı. İngiltere de dün olayların gelişiminden endişe duyduğunu açıklamış, İran'ın yanı sıra Pakistan ve Hindistan'dan da tepkiler gelmişti.



٪d سنوات قبل