|

Söz yoksa silah var

Suriye'de 2019 yılı hareketli başlıyor. Türkiye, toprak bütünlüğü korunmuş, çatışmaların sona erdiği bir Suriye için yürütülen diplomasinin odağında. Ankara, Moskova ve Tahran'ın girişimleriyle üzerinde uzlaşma sağlanan 150 kişilik komisyonun, yeni anayasa yazımı için bu ay toplanması bekleniyor.

Kıymet Sezer
04:00 - 3/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:38 - 3/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Terör örgütünün Münbiç'ten çıkarılmaması halinde bölgeye harekât kaçınılmaz olacak.
Terör örgütünün Münbiç'ten çıkarılmaması halinde bölgeye harekât kaçınılmaz olacak.

Anayasa komisyonu eğer biraraya gelebilirse bu, Suriye'de siyasi çözüm için önemli bir dönüm noktası olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu doğrultuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bu ay Soçi'de biraraya gelmesi bekleniyor.

ABD SÖZÜNÜ TUTMAZSA...

Suriye diplomasisinin en önemli ayaklarının birini de 'çekilme' kararı alan ABD ile müzakereler oluşturuyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki bir heyet 8 Ocak'ta Ankara'ya gelecek. Aynı gün bir Türk heyetin de Washington'da olması bekleniyor. John Bolton'un günübirlik ziyaretinde, ABD askerinin Suriye'den çıkış takvimi, bu süreçte sahada boşluk olmaması için alınması gereken askeri tedbirler, DEAŞ kalıntılarıyla mücadele ve bölgedeki PKK'lı teröristlerin çıkarılması konularında görüş alışverişinde bulunulacak. ABD ile ilk temasların ardından Münbiç krizinin de diplomasiyle dindirilmesi hedefleniyor. Sahadaki olası gelişmelere karşı bölgeyi takviye ederek TSK ve ÖSO kuvvetlerini hazır bekleten Ankara, diplomatik kanalları sonuna kadar zorlayıp müttefikinden Münbiç sözünü tutmasını istiyor. Fırat'ın doğusuna operasyon konusu da ABD'nin tavrına göre şekillenecek. Terör örgütünün Münbiç'ten çıkarılmaması halinde bölgeye harekât kaçınılmaz olacak.

#Münbiç
#Harekat
#ABD
#Suriye
#Anayasa Komisyonu
5 yıl önce