|

Sözde soykırım anıtına saldırı

Galler'in başkenti Cardiff'te bir süre önce açılan sözde Ermeni soykırımı anıtı, kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı.

Anka
00:00 - 28/01/2008 Pazartesi
Güncelleme: 10:29 - 28/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Sözde soykırım anıtına saldırı
Sözde soykırım anıtına saldırı

Galler'in başkenti Cardiff'te bir süre önce açılan sözde Ermeni soykırımı anıtı, kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda anıtın üzerinde bulunan haç kırıldı.

Bir grup Ermeni'nin, Yahudi soykırımını anma günü nedeniyle Galler'in başkenti Cardiff'te toplanmasından bir gece önce sözde soykırım anıtı saldırıya uğradı. Saldırı polis kayıtlarına “Vandalizm” olarak geçerken, Galler polisi olay yerinde özel birimlerle inceleme yaptı. Polis yetkilileri, saldırının sadece bir önceki gece yapıldığını bildiklerini ancak kim tarafından yapıldığı konusunda bir bilgilerinin bulunmadığını kaydetti.

Öte yandan 27 Ocak Yahudi soykırımı anma günü nedeniyle bir grup Ermeni, Cardiff'teki anıtın etrafında toplandı. Yaklaşık 30 kişilik grup, 1915 olaylarının soykırım olduğunu savundu. Törende yapılan konuşmalarda, gazeteci Hrant Dink'in de “halen süre bir soykırımın son kurbanı olduğu” ifade edildi.

GALLİ SİYASİ SOYKIRIM DEMEKTEN KAÇINDI

Ermeni diyasporası tarafından düzenlenen törende konuşan Liberal Demokrat Parti Galler Meclis Üyesi Jenny Randerson, bir önceki yüzyılda yaşanan bazı sorunların hala devam ettiğini belirterek, “Biz modern Türkiye'yi ve Türkleri suçlamıyoruz ancak Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli” dedi. Randerson'un konuşmasında 3 kez “Ermeni katliamı” diyerek “soykırım” ifadesini kullanmaktan özellikle kaçınması, dikkat çekti. Konuşmanın ardından bazı göstericiler Randerson'u bu konuda eleştirdi.

Ermeni diyasporasının eylemi sırasında bölgede toplanan küçük bir grup Türk de ellerindeki megafonla soykırım iddialarına karşı çıktı. Gösterici Türkler, pek çok Türk diplomatın, Ermeni terör örgütü Asala tarafından şehit edildiğini de hatırlattı.

TÜRKLERDEN NEFRET EDİYORUM

Eylemin sonunda Ermeni diyasporasının düzenlediği resepsiyonda ise ufak bir gerilim yaşandı. Diyaspora üyesi bir Ermeni kadın, protesto alanında görevli iki polis memuruna Türklerin 1915'te hamile Ermeni kadınların karnından çocuklarını canlı canlı aldığını söyledi. Babasının bir samanlıkta saklanarak Türklerden kurtulduğunu öne süren kadın, birden “bu yüzden bütün Türklerden nefret ediyorum” diye bağırmaya başladı. Eylemci kadın, olay yerindeki Türk gazetecileri göstererek “buna siz de dahilsiz” dedi.

Aynı yerde birkaç ay önce de sözde soykırım anıtının açılışı sırasında, Türk gazeteciler diyasporanın saldırısına uğramıştı. Türk gazeteciler olayın ardından Cardiff belediyesi ve Cardiff polisine gerek eylemciler gerekse kendilerini koruyamadıkları için Galler polisi için şikayetçi olmuştu.

16 yıl önce