|

Suçlu yine Gazze

İsrail'in 2008'deki Gazze katliamını soruşturan BM komisyonunun başkanı Richard Goldstone 'U' dönüşüyle İsrail'in savaş suçu işlediğine dair söylemini değiştirdi. Washington Post'ta çıkan makalesinde “bugünkü aklım olsaydı farklı bir rapor yazardı. İsrail'in kendisini müdafaa hakkı var” dedi.

Washington
00:00 - 4/04/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:59 - 4/04/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Suçlu yine Gazze
Suçlu yine Gazze

İsrail ordusunun, 2008 yılı sonu ile 2009 yılı başında, Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği Dökme Kurşun katliamını soruşturan BM Komisyonu'nun başkanı Richard Goldstone, “Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı” dedi. Goldstone, Amerikan Washington Post gazetesine yazdığı, “İsrail ve savaş suçları üzerindeki Goldstone raporunu yeniden düşünmek” konulu makalesinde bu kez Hamas'a yüklendi. Goldstone, Gazze operasyonu sırasında yönelttikleri suçlamaları İsrail'in soruşturduğunu ancak Hamas'ın hiçbir soruşturma yapmadığını iddia etti.

YANLIŞLIKLA ÖLDÜRMÜŞLERDİR

İsrail'in dışarıdan yönelen saldırılara karşı savunma hakkı bulunduğunu belirten Goldstone, “2008-2009 Gazze savaşı sırasında neler olduğu konusunda, Goldstone raporu olarak bilinen raporu ortaya çıkaran, başkanlığını yaptığım BM İnsan Hakları Konseyince atanan misyonun görevini yaptığı sırada bildiklerimizden, bugün daha fazla şey biliyoruz. Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, Goldstone raporu daha farklı bir belge olacaktı” dedi.

Goldstone, Gazze'deki operasyon sırasında bazı İsrail askerlerinin karıştığı olaylarla ilgili olarak, İsrail ordusu tarafından yapılan soruşturmaların, “sivillerin kasti olarak hedef alınmadığını ortaya koyduğunu” dile getirdi. Bu konuda, Gazze'deki bir bombardımanda, 29 ferdi öldürülen El-Sammuni ailesi olayını örnek gösteren Goldstone, “Evin bombalanması, muhtemelen insansız hava araçlarından alınan bir görüntünün İsrailli komutan tarafından yanlış yorumlanması sonucu oldu” ifadesini kullandı.

İSRAİL BİR DE ÖZÜR İSTİYOR

Goldstone'un açıklamaları, İsrail'in gündeminde geniş yer alırken, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Goldstone'un İsrail'den özür dilemesi gerektiğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, BM'yi raporu iptal etmeye çağırdı.





13 yıl önce