|

Suikast zinciri bozuldu

Terör devleti İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırının bilançosu ağırlaşıyor. Son üç gündeki saldırılarda şehit düşenlerin sayısı 13’e yükseldi. Gazze’ye sızarak Kassam Tugayı Komutanı Bereke ve 6 Filistinliyi şehit eden İsrail’in büyük bir suikast zinciri hazırlığında olduğu ortaya çıktı. Yeni Şafak’a konuşan Hamas Sözcüsü Zuhri, “İsrail timlerini durdurmasaydık, suikastlar devam edecekti” dedi.

Fatih Özer
04:00 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:02 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kassam Tugayı Komutanı Bereke ve 6 Filistinliyi şehit eden İsrail’in büyük bir suikast zinciri hazırlığında olduğu ortaya çıktı.
Kassam Tugayı Komutanı Bereke ve 6 Filistinliyi şehit eden İsrail’in büyük bir suikast zinciri hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

İsrail Özel Kuvvetleri’nin, Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugay Komutanlarından Nur Bereke’ye öldürmesiyle başlayan çatışmalarda İsrail Filistin’i ateş çemberine çevirdi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, pazar gününden bu yana yaşanan süreç ve İsrail Özel Kuvvetleri’nin düzenleyeceği suikast girişimlerinin nasıl önlendiğini Yeni Şafak’a anlattı. İsrailli komando ve istihbarat kuvvetlerinin Gazze sınırından 3 kilometre içeri girdiğini söyleyen Zuhri, araçtan şüphelenen Kassam Tugayları sınır koruma timlerinin olaya müdahale ettiğini kaydetti.


CİHAZLAR ELE GEÇİRİLDİ

Zuhri, “Araçların içerisinde yer alan kişilerin yarısı kadın kıyafeti giydiği görülmüş. Tugay Komutanı Nur Bereke’nin olay yerine gelmesi sonrası ise çatışmalar başladı. Eğer araçlar durdurulmasaydı, İsrail’in suikast zinciri düzenleyerek çok sayıda üst düzey komutanı öldüreceğini öğrendik. İmha edilen araçlarda ele geçirilen İsrail istihbaratına ait cihazlar da bu hazırlığı ortaya koyuyor. Sınır timlerinin hamlesi bu kanlı olayın önüne geçmiş oldu” diye konuştu. Operasyonun koordineli olduğunu söyleyen Zuhri, çatışma başladıktan sonra İsrail savaş ucalarının aralıksız olarak Gazze’yi vurduğunu kaydetti. Buna karşılık olarak Hamas’ın yaklaşık 250 adet el yapımı füze saldırdığı ve İsrail’in Demir Kubbe savunma sistemini geçen çok sayıda füzenin yerleşim noktalarına isabet ettiği öğrenildi.

İSRAİL 150 NOKTAYA SALDIRDI

Ateşin fitilini İsrail’in yaktığını kaydeden Zuhri, yaklaşık 150 noktaya saldırı düzenleyen İsrail’in, sivillerin yerleşim yerleri, Gazze Teknik Bilimler Üniversitesi, El Aksa televizyon kanalı, yerel radyo binaları ve sağlık ocaklarını vurduğunu kaydetti. Zuhri, “Bombalardan korkmuyoruz, Filistin direnişi kırılamayacak. Yayınlarımızı engellemek için televizyon kanalımızı vurdular. Ne yaparlarsa yapsınlar yolumuzdan dönmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Zuhri, Hamas’ın ateşkes için girişimlerini sürdürdüğünü belirtti.


Ateşkes sağlandı

Filistinli gruplar Gazze’de ateşkesin sağlandığını duyurdu. Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır’ın ara buluculuğunda İsrail’le ateşkese varıldığı açıklandı. Hamas lideri İsmail Heniyye de, saldırıların durması halinde ateşkese dönülebileceğini kaydetmişti.

Gazze yıkımla uyandı

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar büyük bir yıkıma neden oldu. Dün gece boyunca bombardıman sesleri altında panik yaşayan Gazze halkı, büyük bir yıkımla uyandı. İsrail savaş uçaklarının geride bıraktığı yıkım gündüz daha net görüldü. Gazze’nin Rimal Mahallesi’nde yıkılan 7 katlı bir bina, kreş ve anaokulu görüntülere yansıdı.


Şehitler toprağa verildi

İsrail'in önceki akşamdan bu yana abluka altındaki Gazze'ye düzenlediği saldırılarda şehit olan 6 Filistin’den 4’ü son yolculuğuna uğurlandı. Şehit Muhammed et-Tetri (27), Hasan Avde (22), Muhammed en-Nehhal (23) ve Musa Abdulal (22), binlerce kişinin katıldığı cenaze törenlerinin ardından Gazze'de toprağa verildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra son açıklamasında, İsrail'in önceki akşamdan bu yana düzenlediği saldırılarda şehit düşen Filistinli sayısının 6'ya yükseldiğini bildirmişti.


Sorumlusu İsrail

Filistin hükümeti, Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin tüm sorumluluğunun, İsrail'e ait olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İsrail'in saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmeli ve harekete geçmelidir." dedi Rusya, İsrail özel kuvvetlerinin Filistin bölgesindeki tahrik edici eylemi nedeniyle gerginliğin tırmanmasından "derin endişe" duyduğunu açıkladı. İran ise uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu. BM ise itidal çağrısı yaptı.

#İsrail
#Filistin
#Hamas
#Sami Ebu Zuhri
5 yıl önce