|

Süleymani’den Ruhani’ye tam destek

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye hitaben bir mektup yazarak, Ruhani’nin “ABD’nin ülkesinin petrol ihracatını engellemesi halinde bölge ülkelerinin de petrol ihraç etmesinin mümkün olmayacağı” yönündeki açıklamalarını destekledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:09 - 5/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani  - Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani - Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

Süleymani, “üyük kardeşim” hitabıyla kaleme aldığı mektubunda, Ruhani’nin “Eğer İran’ın petrolü ihraç olmazsa, tüm bölgenin petrolü ihraç edilmeyecektir” sözüne övgüler yağdırdı. Önceki günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Ruhani, ABD yönetimini tehdit etmiş ve “İran petrolü ihraç edilemezken bölge petrolünün ihraç edilmesi mümkün olabilir mi? Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız” demişti. Ruhani’nin bu açıklamaları, Basra ve Umman Körfezleri arasında yer alan ve küresel petrol ticareti için kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndan gerçekleştirilen ihracatı “İran’ın engelleme tehdidi” olarak yorumlanıyor.


1 MİLYON MÜLTECİ TEHDİDİ

Öte yandan İran’dan ABD yaptırımları konusunda bir tehdit de İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli’den geldi. Fazli, ülkesine yaptırım uygulanmasının neticelerine değinerek Avrupa ülkelerini “sığınmacılar ve uyuşturucuyla” tehdit etti. Suriye’den Avrupa’ya hareket eden sığınmacıları hatırlatan Fazli, “Suriye’de gördük. Bir miktar sığınmacının Avrupa’ya hareket etmesi ne kadar gürültü çıkarmıştı. Eğer ben, 24 saat gözümü kapatsam Batı ülkelerine 1 milyon sığınmacı gider” dedi. İçişleri Bakanı Fazli, “İran 24 saat gözünü kapatsaydı İran sınırından Batı’ya 5 bin ton uyuşturucu geçerdi” ifadelerini kullandı.

  • Viyana’da kritik zirve
  • Avrupa Birliği (AB), Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve İran’ın dışişleri bakanları, Viyana’da İran nükleer anlaşmasının geleceğini görüşecek. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, İran nükleer anlaşması ortak komisyonu bakanlar seviyesinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da yarın toplanacak. Toplantıda, ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından sürecin devamına yönelik yol haritası belirlenmeye çalışılacak
#İran
#Süleymani
#Ruhani
6 yıl önce