|

"Suriyeliler için tek çözüm ülkelerine geri dönmek"

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriyeli sığınmacılar için tek çözümün "Suriye'ye dönmeleri" olduğunu, Lübnan'da kalmalarının ülkenin mezhepsel yapısı için "tehlike arz ettiğini" söyledi.

Yeni Şafak
17:43 - 16/08/2016 Salı
Güncelleme: 14:49 - 16/08/2016 Salı
AA

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a resmi ziyarette bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.



"Vatandaşlık vermek anayasamıza aykırı"

Görüşmede ele alınan başlıklar arasında Suriyeli sığınmacılar konusunun bulunduğunu belirten Basil, sığınmacılara vatandaşlık verilmesinin Lübnan anayasasına aykırı olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:



"Suriye'de siyasi çözüm beklenirken sığınmacıların bulundukları ülkelere entegre edilmesini öngören bir uluslararası eğilim var. Bizim buna cevabımız şu: Suriyeliler için tek çözüm ülkelerine dönmeleridir. Sığınmacıların burada kalması hem onlar için hem de Lübnan'ın kurulu olduğu mezhepsel demografik yapı için tehlikeli." dedi.



Görüşmede iki ülkenin de terörle mücadele dosyasını "ulusal orduların" üstlenmesi gerektiğini vurguladıklarını dile getiren Basil, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının çıkarılması ve pazarlanması konularında işbirliğinin de ele alındığı bilgisini paylaştı.



Mısırlı Bakan Şükri ise, Lübnan'ın cumhurbaşkanlığı krizi nedeniyle içinde bulunduğu siyasi istikrarsızlıktan endişe duyduklarını belirterek, ziyaretinin Lübnan'daki tüm tarafları yakınlaştırma amacı taşıdığını ifade etti.



Şükri, Lübnan basınında çıkan haberlere dayanarak Mısır'ın herhangi bir adayı destekleyip desteklemediği sorusu üzerine, "Bizlerin bir adayı tercih etme yeğleme, kayırma veya öne sürmemiz mümkün değil. Mısır'ın bu konuda Lübnan'ın içişlerine bir müdahalesi olamaz. Bizler daha ziyade bu meselede Lübnan'daki tarafların birbirine yaklaşması, birbirini anlaması için bir katalizör olarak katkıda bulunabiliriz." diye konuştu.



Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Beyrut'taki temasları kapsamında bugün ayrıca Lübnan Başbakanı Temmam Selam ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile bir araya geldi. Şükri'nin yarın Beyrut'tan ayrılacağı bildirildi.




#Lübnan
#Cibran Basil
#Mısır
#Samih Şukri
8 yıl önce