|

Suudi Arabistan Katar'ın kara bağlantısını kesiyor

Suudi Arabistanlı Prens Abdullah bin Suud el Kahtani, Suudi Arabistan'ın Salwa Kanalı projesinin Katar'ı izole edeceğini duyurdu. Suudi Arabistan’ın Katar’la olan sınırına kanal açma projesinde kullanılacak olan dünyanın en büyük ekskavatörü Süveyş Kanalı’ndan geçiş yaptı. Katar, tek kara sınırın bir kanalla kesilmesinden sonra bir ada haline dönüşecek.

Yeni Şafak
13:21 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:36 - 1/09/2018 Cumartesi
Katar resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesi. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir.
Katar resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesi. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir.

Katar’ın Suudi Arabistan’la kara bağlantısını koparacak kanalı açmak için tasarlanan 65 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük ekskavatör Atletti Livin Ctr Süveyş Kanalı’ndan geçiş yaptı.


  • Katar, Suudi Arabistan’ın başını çektiği aralarında Mısır’ın da bulunduğu bazı körfez ülkeleri tarafından ablukaya alınmış ve her türlü ilişkiler kesilmişti. Suudi Arabistan’ın Katar’ı tamamen izole etmek için böyle bir karar aldığı kaydedildi.

Suudi Arabistanlı Prens Abdullah bin Suud el Kahtani, Twitter hesabından Suudi Arabistan ile Katar arasındaki Salwa Kanalı'nın kazılacağını ve böylece Katar'ın izole edileceğini yazdı.

"Büyük proje bölgedeki coğrafyayı değiştirecek" ifadelerini kullanan Kahtani, söz konusu projeyi 'tarihi' olarak tanımladı.

Prens Abdullah bin Suud el Kahtani, Twitter'daki iletisini şu ifadelerle devam ettirdi:

"Coğrafi değişimi bu tertemiz (Suudi Arabistan) ülkenin liderlerinden başka yer yüzündeki kimse tahmin bile edemez. Allah, Harameyn'uş-Şerifeyn'in hizmetkarı Majesteleri Veliaht Prens'e olan sadakatimi korusun"

كمواطن: انتظر بفارغ الصبر والشوق تفاصيل تطبيق مشروع #قناة_جزيرة_شرق_سلوى هذا المشروع العظيم التاريخي الذي سيغير الجغرافيا في المنطقة.تغيير الجغرافيا لا يقدر عليه في كوكب الأرض إلا قادة هذه البلاد الطاهرة العظيمة. حفظ الله مولاي خادم الحرمين الشريفين وسمو سيدي ولي العهد. pic.twitter.com/6brmmB1cz9

Prens Kahtani ayrıca, kimi Twitter kullanıcılarının Katar'ın, köpek balığı olarak resmedilen İran'a doğru giderken çizilen bir karikatürünü de yeniden paylaştı.

Euronews'te yer alan habere göre Suudi medyası geçtiğimiz aylarda, siyasi kriz yaşanan Katar ile tek kara sınır hattını oluşturan Salwa Kanalı'nın 60 kilometre uzunluğunda ve 200 metre derinliğinde kazılacağını ve bu işin Suudi Arabistan'a maliyetinin de 750 milyon dolar civarında olacağını aktarmıştı.

Haziran ayında Mekke gazetesinde çıkan bir haberde, proje için 5 şirketin teklifte bulunduğunu ve projenin lansmanından sadece 1 yıl sonra tamamlanabileceğini belirtilmişti.

Suudi Arabistan başta olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır geçen yıldan bu yana Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kesmiş durumda.

Konuyla ilgili Suudi Arabistan Kraliyet yönetimi tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.Katar’da yayımlanan El-Watan gazetesi, geçen Nisan ayında Salwa projesinin komşu ülkelerin
Katar’a saldırabileceğinin işareti olduğunu yazdı.


#Katar
#Suudi Arabistan
6 yıl önce