|

Suudi ve BAE’ye büyük öfke

Sudan’da Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ın destek verdiği Askeri Geçiş Konseyi ülkede kontrolü sağlayamazken üç ülkeye dönük tepkiler artıyor. Askerin yönetimi sivillere vermesi için gösteri düzenleyen protestocular, “Mısır, BAE ve Suudi Arabistan müdahalesine hayır. Yardımınızı istemiyoruz” pankartları taşıdı.

Haber Merkezi
04:00 - 18/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 06:09 - 18/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Protestocuların gösterileri devam ediyor.
Protestocuların gösterileri devam ediyor.

Sudan’da Genelkurmay Karargahı önünde, devrik lider Ömer el-Beşir rejiminin tamamen tasfiyesi ve sivil yönetime geçiş talebiyle bir haftadır eylemlerini sürdüren protestocular, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’dan gelen destek açıklamalarına tepki gösterdi. Darbe sonrası kurulan Askeri Geçiş Konseyi, eylemcilerin sivil yönetim kuruluncaya kadar gösterilere devam kararı almasıyla, ülkede hakimiyeti sağlamakta zorlanıyor. Sudan’da ordunun, 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu ve ülkede iki yıllık geçiş süreci başladığını açıklamasının ardından Suudi Arabistan ve BAE’den darbeye destek açıklamaları gelmişti. Darbeden hemen sonra Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığı’ndan değişim yaşanmış ve BAE’ye yakınlığı ile bilinen Orgeneral Abdulfettah el-Burhan yeni başkan olarak belirlenmişti. El-Burhan’ın atanmasının ardından Sudan Yemen’deki savaşa desteğinin devam edeceğini açıklamıştı.


‘MÜDAHALEYE HAYIR’ PANKARTLARI

  • BAE ve, Mısır ve Suudi Arabistan’ın Sudan’ı Askeri Geçiş Konseyi üzerinden yönlendirme çabasında olduğuna yönelik artan işaretler sonrası protestocular, kimsenin iç işlerine karışmasını istemediklerini, kimseden yardım beklemediklerini belirterek, dünkü gösterilerde, “Mısır, BAE ve Suudi Arabistan. Yardımınızı istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Bir diğer pankartta ise “Mısır aracılığıyla BAE ve Suudi Arabistan müdahalesine hayır. Suudi Arabistan ve Mısır’ın desteğini istemiyoruz” ifadeleri yer aldı.

DARBEYE TAM DESTEK

Sudan’da yaşanan darbe sonrası Abu Dabi, Riyad ve Kahire’den jet hızıyla destek açıklamaları gelmişti. BAE’den yapılan açıklamada “Sudan Askeri Geçiş Konseyinin halkın yanında durmak, can ve mal güvenliğini sağlamak için ilan ettiği adımları destekliyor ve teyit ediyoruz” ifadesi kullanılmıştı. Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansının (SPA) haberinde, “Suudi Arabistan Krallığı, Askeri Geçiş Konseyi’nin ilan etmiş olduğu adımları desteklediğini ve Sudan halkının yanında yer aldığını duyurmaktadır” ifadeleri yer almıştı. Mısır cunta lideri Abdulfettah es-Sisi de “Krizden çıkmak, ülkenin istikrarını ve güvenliğini korumak için uluslararası çabalara destek olunmalı” demişti.

  • Cezaevine nakledildi
  • Sudan’ın devrik lideri Ömer el Beşir başkent Hartum’daki yüksek güvenlikli Kobar Cezaevi’ne nakledildi. Ülkede 19 Aralık’tan bu yana devam eden gösterilerin ardından 11 Nisan’da ordu tarafından gerçekleştirilen bir darbe ile görevden alınan el Beşir o tarihten bu yana ev hapsinde tutuluyordu. Kobar Cezaevi, Sudanlı muhaliflerin el Beşir yönetimi tarafından gözaltında tutulduğu yer olarak biliniyor. Görgü tanıkları, hapishanenin etrafındaki güvenlik önlemlerinin de arttırıldığını bildirdi.

Jet hızıyla ziyaret


Sudan’da Körfez ve Mısır’a yönelik tepkiler artarken, önceki gün Riyad’da kritik bir zirvenin yapıldığı bilgisi paylaşıldı. SPA’nın haberine göre, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile başta Sudan ve Libya olmak üzere bölgesel gelişmeleri değerlendirmek için bir araya geldi. Görüşmede, Körfez bölgesinin iki müttefik ülkesi durum değerlendirmesi yaptı. Zirvede, Libya’da BM tarafından tanınan meşru hükümete darbe girişiminde bulunan General Halife Hafter’in Trablus’a yönelik saldırısının da masaya yatırıldığı belirtiliyor. Öte yandan zirvenin hemen ardından Suudi Arabistan ve BAE’den üst düzey ortak bir heyetin Sudan’a ziyaret gerçekleştirmesi dikkat çekti. Heyetin, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu ile de görüştüğü belirtildi.

#Suudi Arabistan
#BAE
5 yıl önce