|

Tam bir soykırım

Kaddafi birlikleri Trablus'un düşmesinde kilit rol oynayacak Zaviye kentini isyancılardan geri almak için katliam başlattı. 'Balkona çıka-nı vuran' tanklı birlikler 50 kişiyi öldürürken halk 'tam bir soykırım' var dedi

Dış Haberler
00:00 - 6/03/2011 Pazar
Güncelleme: 01:34 - 6/03/2011 Pazar
Yeni Şafak
Tam bir soykırım
Tam bir soykırım

Libya lideri Muammer Kaddafi, başkent Trablus dışında ülkenin önemli bir bölümünde kontrolü elinde bulunduran isyancılara karşı yehi bir kanlı savaş başlattı. Başkentin düşmesinde kilit role sahip olan ve isyancıların elinde bulunan Zaviye kenti Kaddafi birliklerinin dünkü saldırısıyla kan gölüne döndü. Uluslararası ajanslara bilgi veren görgü tanıklarının ifadelerine göre özel birlikler günün erken saatlerinde başlattıkları taarruzda muhaliflerin savunma hatlarını ağır havan topu, topçu ateşi ve makineli tüfeklerle aşarak kentin iç kısımlarına doğru ilerlemeyi başardılar ve keskin nişancılar kent merkezinde önlerine çıkan herkesi, kadın çocuk demeden öldürdüler. En az 50 kişinin öldüğü kentte 150'den fazla yaralı var. Görgü tanıkları keskin nişancıların yaklaşık 200 bin nüfuslu şehrin sokaklarında veya evlerin balkonlarında gördükleri herkesi vurduğunu anlattı. El Arabiya televizyonuna konuşan bir görgü tanığı "Irak'ta bile bu kadar insanın öldüğünü görmemiştik. Tam bir soykırım" ifadesini kullandı.

YÜKSEK PATLAYICILAR ATILIYOR

Diğer bir Zaviyeli “Şehirde bir felaket yaşanıyor. Ama hepimiz ölmeye hazırız.” derken günün ilerleyen saatlerinde isyancılar Kaddafi birliklerini geri püskürtmeyi başardı ve daha önceki çekilmenin "kentin daha iç kesimlerinde mevzilenmek amacı taşıdığını" açıkladı. Ancak hemen ardından Kaddafi ordusunun kente ikinci ve daha büyük bir taarruz başlattığı haberi geldi. Kent sokaklarında onlarca tankın görüldüğü belirtildi.

ASKERLERİ DE PARASIZ KALDI

Öte yandan Libya'nın doğusundaki muhaliflerin, Kaddafi'ye bağlı güçleri Ras Lanuf'tan çıkardıktan sonra batıya doğru ilerlediği, Ras Lanuf'ta Bin Cavad kasabasının kontrolünü ele geçirdikleri bildirildi. Bin Cavad kasabası, Trablus'un 525 kilometre doğusunda bulunuyor. İsyancıların kurduğu "Ulusal Konsey" ise dün ilk toplantısını gerçekleştirdi ancak toplantının yeri sır gibi saklandı. Önceki gün İngiltere'den Libya'ya hareket eden ve 1 milyon Sterlin taşıyan gemiye el konulmasının ardından nakit para sıkıntısı çekmeye başladığı iddia edilen Kaddafi gibi, ona bağlı birliklerin de parasız kaldığı belirtiliyor. Ülkelerine kaçan Hindistanlı işçilerin ifadelerine göre Kaddafi'nin paralı birlikleri ülkedeki yabancıları soymaya başladı. Uluslararası kamuoyu Kaddafi rejimini çeşitli protesto gösterileriyle kınamaya devam ederken ABD ve Batı ülkeleri son günlerde sessizliğini koruyor.


Savaş doğduğu yere sıçradı

Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler ile isyancılar arasında devam eden çatışmalar, Sirte'ye de sıçradı. Kaddafi'nin doğum yeri olan ve kalesi olarak görülen Sirte'de Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında sert çatışmalar yaşanıyor. Batı'ya doğru ilerleyen isyancıların Sirte'yi ele geçirmeyi planladıkları belirtiliyor.


BİNGAZİ KRATERİ

Libya'nın en büyük ikinci kenti olan, isyancıların elindeki Bingazi'nin Rajma kasabasında, isyancılara aitbir cephanelikte önceki gece bir patlama meydana geldi. İsyancılar, bölgede futbol sahası büyüklüğünde bir krater oluşturan patlamanın ardından Kaddafi güçlerini suçladı. Patlamanın kaza sonucu çıkmış olma ihtimali üzerinde de duruluyor. Associated Press haber ajansı, olayda en az 26 kişinin öldüğünü bildirdi.


13 yıl önce