|

Taviz var uzlaşma yok

Çernomırdin'in ABD ve BM'de yaptığı görüşmeler sonrası Clinton ve NATO yumuşama göstererek büyük oranda ödünler verdiler. Tarafların kısa zaman içinde anlaşabilecekleri iddia ediliyor.

.
00:00 - 6/05/1999 Perşembe
Güncelleme: 17:35 - 21/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Taviz var uzlaşma yok
Taviz var uzlaşma yok

Washington- Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Yugoslavya Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin'in Washington ve BM'de yaptığı görüşmelerde ABD Başkanı Bill Clinton ve NATO yetkilileri, yumuşama göstererek bazı ödünler verdiler, ancak Kosova krizinde Sırplar'la yine de uzlaşmaya varılamadı. Washington'daki temaslarının ikinci gününde Başkan yardımcısı Al Gore ve Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile görüşen Çernomırdin, daha sonra New York'a geçerek BM merkezinde Genel Sekreter Kofi Annan ve Norveç Dışişleri Bakanı Knut Vollebaek ile biraraya geldi. Beyaz Saray sözcüsü Joe Lockhart, bu görüşmelerle ilgili kayda değer bir ilerleme olmadığını belirtirken, Çernomırdin, temaslarının ardından, sorunun, Kosova'da oluşturulması öngörülen barış gücünün niteliği ve silah gücü üzerinde kilitlendiğini açıkladı. Çernomırdin, "Bu sorunun aşılması için hem Belgrad'da hem de NATO'da siyasi irade bulunması gerekiyor" derken, Miloşeviç'in güçlerini Kosova'dan çekmeyi kabul edip etmediğine ise açıklık getirmedi.

Geri adım mı?

Norveç Dışişleri Bakanı Vollebaek de "Çözüm yok ama olumlu işaretler var" diye konuşurken, NATO'nun, bütün Sırp kuvvetlerinin Kosova'dan çekilmesi gerektiği konusundaki tutumunda esneklik gösterebileceğini de ima etti. Gözlemciler, Vollebaek'in imasının NATO adına bir ödün anlamına geldiğine dikkati çekti. NATO, daha önceki zamanlarda Kosova'da sadece ittifak üyelerinden oluşacak silahlı bir gücün görev almasında ısrar ederken Clinton, Çernomırdin ile Pazartesi günkü görüşmesinden önce Rus ve Ukrayna birliklerinin de bu güçte yeralabileceğini söylemişti. Gözlemciler, Çernomırdin'in arabulucu olarak ABD'de yaptığı iki günlük pazarlıklarının ardından krize barışçı çözüm yolunun açılamamasına karşılık, tarafların genel olarak yumuşamalarının gelecek günlerde yeni barış girişimlerine yol açabileceğini belirtti.

Başarı oranı yüzde 69

Harekatın son günlerinde NATO uçakları 488, helikopterleri 22 sorti yaptı. Başlangıcından bugüne kadar uçakla 14.497, helikopterle 240 sorti yapıldı. Harekat ile ilgili açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı Basın Bilgi Merkezi, "29 adet hedefe taarruz edilmiş, yüzde 69 başarı sağlanmıştır. 4 Mayıs 1999'daki hava taarruzlarında elektrik santralleri ve dağıtım tesisleri, Pozec'deki akaryakıt deposu, Novi Varos'daki mühimmat deposu, Cacak'daki ordu donatım ve tamir tesisi, Uzica ve İvanjica'daki radyo istasyonları, Bare, Nis, Orlate Bistra ve Kokinbrod köprüleri, Ponivke ve Bacanica havaalanı ve havaalanında bulunan bir MİG-29 ile 2 Galep uçağı, 4 hava radarı, Pec/Decane bölgesindeki askeri birlikler, Podijevo bölgesindeki topçu birlikleri, Gjilane/Urosevac bölgesindeki zırhlı araçlara taarruzlar gerçekleştirmiştir. Türk uçakları, bugüne kadar toplam 1184 saat uçmuşlardır." dedi.


25 yıl önce