|

Tayland kaynıyor

00:00 - 26/08/2008 Salı
Güncelleme: 23:02 - 26/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Tayland kaynıyor
Tayland kaynıyor

Tayland'da hükümet karşıtı göstericiler bu sabah başladıkları protestoda hem devlet kanalını hem de başbakanlık binasını işgal etti.

Hükümet karşıtları hükümetin bir an önce istifa etmesini isteyerek hem devlet kanalını hem de başbakanlık binasını doldurdu ve Tayland'a tarihinin en büyük gösterilerinden birini yaşattı.

Tüm gün süren işgalde, sabahın erken saatlerinde hükümet karşıtı göstericiler yanlı yayın yapıldığı iddiası ile Tayland'ın NBT televizyon kanalı binasına girip güvenliği etkisiz hale getirdiler.

Binayı tamamıyla kontrolüne alan göstericiler binanın çevresinde oturma eylemi yaparak sloganlar attılar ve zaman zaman da yerli müzikler ile coştular. Gösterilerde herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.

NBT kanalını işgal eden göstericilerin başı olan Viriath Krunsriboon gazetecilere verdiği demeçte, kanalın hiçbir malzemesine dokunmadıklarını kendilerinin hırsız olmadığını, sadece yayını durdurduklarını belirterek, daha fazla yanlış ve yanlı habere tahammül edemediklerini, hükümetin bu kanalı bir propaganda aracı olarak kullanamayacağını çünkü bu kanalın tüm giderlerinin vergilerle karşılandığını belirtti.

Protestoculardan Chuchart Chunwat ise daha açık ve dürüst bir hükümet istediklerini belirterek, Tayland'da eski başbakan Thaksin'den bu yana gelen hiçbir siyasetçinin dürüst olmadığını ve çok yolsuzluk yaptıklarını vurguladı. Bu yüzden Tayland'ın ekonomisinin iyiye gitmediğini belirten Chunwat, bu sefer hükümeti kesinlikle devireceklerini inandığını ve bundan artık geriye dönüşün olmayacağını ifade etti.

Öfkeli ancak sakin kalabalık, daha sonra başbakanlık binasına gelerek güvenliğe aldırış etmeden başbakanın binasının bahçesine yerleşti ve burada gün boyu kaldı. Herhangi bir eylem yapmayan, sadece oturup slogan atan göstericilere polisler de müdahale etmedi. Göstericilerden Suchinda Viriah dans ederken Başbakan Samak ve Thaksin Shinawatra'yı sevmediğini, bu kişileri hükümetten ve Tayland'dan uzaklaştırmak için her türlü eyleme destek vereceğini belirtti. Boonrat Khunyaprap adlı bir eylemci ise hükümet

gitmedikçe başbakanlığın bahçesinde uyuyacağını belirtti. Ayrıca NBT için, bu kanalın yayınlarını kendi vergileri ile yaptığını ve bundan dolayı halka saygılı olunması gerektiğini ifade etti. Bir diğer eylemci Sukit Pontakhun ise sabah erkenden buraya geldiğini ve geceyi burada geçireceğini belirtti. Sukit bu yaşına gelinceye kadar bu derece büyük bir gösteri görmediğini de vurguladı. Üniversitede öğrenci olan Prasit Chankantara adlı gösterici, burada insanların son derece makul istekler doğrultusunda

toplandıklarını ve yasal olan protestolarını yaptıklarını belirterek, hükümetin başının yolsuzluklarla oldukça derde girdiğini, en iyi yolun hükümetin hemen istifa etmesi ve yeni yöneticilerin gelmesi olduğunu söyledi.

Sabırlarının bir sınırı olduğunu göstericilerin hemen bahçeyi boşaltmasını isteyen başbakanın uyarısına aldırış etmeyen eylemcilerin geceyi burada geçireceği bildiriliyor. Öte yandan yarın göstericilerin 5 önemli liderinin yaşanan eylemler nedeniyle tutuklanacağı ifade edildi.






16 yıl önce