|

Tek kriter insan hakları

Avrupa Okulu öğrencileri ile AB'yi tartışan Prodi ve diğer AB yöneticileri, "Türkiye, AB'ye tam üye olmak için idam kaldırmakzorunda. Başka bir seçeneği yok. Türkiye ile tam üyelik müzakereleri Kopenhag kriterleri tanınıca başlanacak" dediler.

.
00:00 - 9/03/2001 Cuma
Güncelleme: 10:58 - 9/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Tek kriter insan hakları
Tek kriter insan hakları

AB Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Göran Persson, Türkiye'de idam cezasının kaldırılmasının, AB'ye üyelik için şart olduğunu söyledi. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Persson, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ve AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu'nun üst düzey yetkilileri, AB'nin geleceğine ilişkin tartışmaları kamuoyu bünyesine taşımak için harekete geçtiler ve bu amaçla, ilk olarak Brüksel'deki Avrupa Okulu'nda öğrencilere konuştular.

Brüksel Üniversitesi'ne bağlı olan, çocukları ve gençleri "Avrupa bürokratı" olarak, AB Komisyonu ve kurumları için çalışmak üzere yetiştiren Avrupa Okulu'nun öğrencileri, Prodi, Persson ve diğer yetkililere çok sayıda soru yönelttiler. Göran Persson, Türkiye'ye ilişkin bir soruya yanıt verirken, "Türkiye, AB'ye tam üye olmak için idam cezasını yasalarından kaldırmak durumundadır. Başka bir seçeneği yoktur" diye konuştu. Persson, Türkiye ile tam üyelik mzakerelerinin, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesiyle birlikte başlayacağını söyledi.

Avrupa'nın sınırları tartışıldı

Belçika Senatosu'nda düzenlenen bir oturumda ise, "AB'nin coğrafi sınırları" tartışıldı. Oturuma katılan Avrupa Parlamentosu üyelerinden Fransız Alain Lamassoure, Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin adaylığının resmen tanınmasının hata olduğunu, "coğrafi kriterlerin" artık hiçbir ülkeye engel gösterilemeyeceğini ileri sürdü. Lamassoure, "Türkiye'ye (Evet) diyenler, Rusya veya Fas'a nasıl (Hayır) diyecekler?" dedi. Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michele, "kültürel ve dini farklılıkların önemli olduğunu, ancak bunların bir ülkenin Avrupa macerasından dışlanmasına yol açacak unsurlar olarak görülemeyeceğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Alman Elmar Brok da, bazı ülkeler için tek seçeneğin tam üyelik olmaması gerektiğini, "güçlendirilmiş ortaklık" sisteminin geliştirilebileceğini, aday olmak isteyenlere bu yönde formüller önerilebileceğini, AB Komisyonu'nun da bu düşüncede olduğunu savundu.


23 yıl önce