|

Tel Afer çığlığı

Şii Haşdi Şabi milisleri ile PKK’lı teröristlerin kuşatmaya hazırlandığı Tel Afer’de halk feryat ediyor. Tehditlerin arttığı ilçenin Ayan Meclisi, Irak ordusunu uyararak “PKK ve Haşdi Şabi’yi buraya sokmayın” dedi. Tel Aferliler, verilen sözler tutulmadığı takdirde ‘her seçeneğin masada olduğunu' belirtiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 4/11/2016 Cuma
Güncelleme: 00:40 - 4/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

Musul'un batısındaki Türkmen yurdu Tel Afer, katliam endişesi yaşıyor. DAEŞ işgali altında bulunan ilçeyi kurtarmak için İran destekli Haşdi Şabi milislerinin devreye girmesi, Tel Afer'deki paniği iyice artırdı. Irak'ın Sünni bölgelerinde yürüttüğü katliamlarla hafızalara kazınan intikamcı milisler, DAEŞ'le savaş bahanesiyle, beraberinde PKK'lı teröristleri de ilçeye getirmeye hazırlanıyor. Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi halinde Türkiye, 'C planı' doğrultusunda soydaşlarını korumak için müdahale edecek. Bu amaçla Irak sınırındaki Silopi'ye tank ve zırhlı araç sevkiyatı devam ederken, Tel Aferliler ise harekete geçerek Bağdat yönetimini açık biçimde uyardı.







DÜZENLİ BİRLİK TALEBİ


Yazılı bir bildiri yayımlayan Tel Afer Ayan Meclisi, ilçeye düzenli askeri birlik gönderilmesini, PKK ve Haşdi Şabi'nin ise şehre girmesine engel olunmasını istedi. Bildiride, Tel Afer'in kurtarılmasının yaklaşması ve yerel halktan intikam almak isteyen milis ve örgütlerin çoğalması nedeniyle ilçe ayan meclisinin toplandığı kaydedildi. Terör örgütlerine karşı Irak ordusunun müdahale etmesini isteyen Tel Aferliler, ablukaya alınmış sivillerin şehirden çıkması için de güvenli bir koridor açılmasını talep etti. İnsan hakları ihlalleri olmayacağına dair garanti de istenen bildiride Tel Afer'deki Sünniler adına Irak Meclisi milletvekili İzzeddin Devlet'in yetkilendirildiği duyuruldu. Ayan Meclisi ayrıca, “İsteklerimizin karşılanmaması halinde önümüzde bütün seçenekler masada olacak, meselemizi uluslararası alana taşımaya çalışacağız” uyarısında bulundu.



İBADİ SÖZÜNÜ TUTSUN


Bir açıklama yapan Türkmen Milletvekili İzzeddin Devlet ise “Tel Afer halkı, Haşdi Şabi ve PKK'nın ilçeye girmesinden endişe ve korku duyuyor” dedi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye endişe ve taleplerini aktardığını söyleyen Devlet, şöyle konuştu: “Tel Afer'in kurtarılması ordu eliyle olmazsa başka sonuçlar doğurur. Haşdi Şabi Tel Afer'e girerse yeni bir mezhep savaşı çıkacak ve siviller bunun kurbanı olacak. Tel Afer ilçesi de haritadan silinecek. İbadi'ye bu endişelerimizi anlattık ve kendisi Tel Afer'e sadece polis ve ordu güçlerinin gireceği sözünü verdi. Ancak bu kararın uygulanıp uygulanmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Haşdi Şabi'nin başbakanın bu kararına uymasını bekliyoruz.”



Sürgündeki Ayan Meclisi


Katliam endişesi yaşayan Tel Afer'de “Bütün seçenekler masada” açıklamasıyla dikkat çeken Ayan Meclisi, ilçedeki güvenlik sorunu nedeniyle geçici olarak Erbil, Duhok, Kerkük kentleri ile Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan aşiret liderleri, din adamları ve kanaat önderlerinden oluşuyor. 30 üyeden meydana gelen meclis, ilçedeki durumun terör örgütü DAEŞ'in 2014'teki işgali öncesindeki duruma geri döndürülmesi için çalışıyor.



Keşke Türkiye olsaydı


Ninova Vali Yardımcısı Hasan el-Allaf, “Türkiye'nin, Musul'un DAEŞ'ten kurtarılmasında herhangi bir rol almaması için Irak hükümeti üzerinde dış baskıların olduğunu” belirtti. Allaf, Türk askerlerinin de Musul operasyonunda yeralmasını istediklerini ifade ederek, “Komşu ülke Türkiye'nin herhangi bir mezhepsel sorun ya da iç savaş durumunda emniyet supabı olabileceğini düşünüyorum” dedi. Allaf, “Türkiye başladığı andan buyana operasyonda yer alsaydı, durumumuz daha iyi olurdu ve Musul'un savunması için herhangi bir dış güce ihtiyacımız olmazdı” diye konuştu.



Musul'un gözyaşları


Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kent merkezinin doğu girişinde yeralan Gökçeli Mahallesi'nde, orduya bağlı güvenlik güçleri ve militanlar arasında çatışmalar devam ediyor. Gökçeli başta olmak üzere çatışma yaşanan bölgelerden kaçanlar, Hazır bölgesindeki sığınmacı kampına akın ediyor. Sevdiklerine kavuşan aileler, gözyaşları içinde hasret giderdi. Kent güneyindeki Kayyare'de ise DAEŞ'in ateşe verdiği petrol kuyularından yükselen dumanlar gökyüzünü siyaha boyuyor.





#Musul
#Hasan el-Allaf
#Tel Afer
#Haşdi Şabi
8 yıl önce