|

Tel Aviv-Şam gizlice anlaştı

İsrail Haaretz gazetesi, resmen savaş halinde olan Tel Aviv ve Şam'ın Türkiye'nin arabuluculuğu ile 2004 ve 2006 yılında yapılan gizli görüşmelerde ortak bir anlayış belgesine ulaştığını ancak Lübnan'daki savaşın bu süreci sekteye uğrattığını yazdı

Tel Aviv
00:00 - 17/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:53 - 17/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Tel Aviv-Şam gizlice anlaştı
Tel Aviv-Şam gizlice anlaştı

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail ile Suriye arasında bir dizi gizli toplantı gerçekleştiğini ileri sürerek iki devlet arasında bir anlaşma yapılmış olabileceğini ileri sürdü. Gazete, resmen savaşta olan iki ülkenin, görüşmelere 2004 yılında Türkiye'nin arabuluculuğuyla başladıklarınıyazdı. Haaretz gazetesine göre, İsrail ve Suriye temsilcileri Eylül 2004 ve Temmuz 2006'te, birkaç kez gizli görüşmeler yaptı. Görüşmelerde varılan ve Haaretz'in yayımladığı anlaşma belgesine göre İsrail, işgal ettiği Golan tepelerini terk ederek 1967 sınırlarına dönecek. Suriye ise bölgenin doğusunu silahsızlandıracak ve İsrail'in bölgedeki su havzalarını kontrol etmesine imkan tanıyacak.


ŞAM'DAN ŞAŞIRTAN İŞBİRLİĞİ

Ortak anlayış belgesine göre Suriye, Hizbullah ve Hamas'a verdiği desteği sona erdirecek. İsrail ve Suriye; Filistin, Lübnan ve İran'la ilgili bölgesel problemlerde birlikte hareket edecek. Haaretz, İsrail hükümetinin, Suriye'nin 'görüşmelerin resmî makamlar tarafından sürüdürülmesi' teklifini reddetmesi üzerine müzakerelerin durdurulduğunu yazdı. Gazeteye göre, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki işgali sona erdireceği süre üzerinde müzakereler ise sürüyor. İsrail, çekilmenin 15 yıla yayılmasını isterken, Şam yönetimi bu işlemin 5 yıl içerisinde tamamlanmasını talep ediyor.


İSRAİL YALANLADI

Dün gündeme bomba gibi düşen haberle ilgili İsrail hükümeti resmî bir açıklama yapmazken, Suriye iddiaları reddetti. Ancak gazetenin haberi üzerine İsrail Ordu Radyosu'na konuşan eski Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, İsrail ile Suriye arasındaki son ilişkinin 2003'te olduğunu sözlerine ekledi. Şalom, “Eğer böyle birşey olsaydı, haberimiz olurdu. Bunlar çok önemli değil. Akademik seviyede ya da alt seviyede bu tür görüşmeler olabilir. Ama yukarıya ulaşmadı” dedi. Ehud Olmert'e bağlı servis üyelerinden David Baker ise, “İsrail hükümeti bu tür toplantılardan haberdar değil” dedi.


LİEL SAHİPLENDİ

Haaretz ise İsrail'in sözkonusu toplantılarda eski bir yüksek diplomat olan Alon Liel tarafından temsil edildiğini ve eski Başbakan Ariel Şaron'u düzenli olarak bilgilendirdiğini öne sürdü. İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, ise, gazete-nin iddialarını doğruladı. Görüşmelerde kendi başına hareket ettiğini ifade eden Liel görüşmelerde Tel Aviv'i temsil etmediğini vurguladı.






17 yıl önce