|

Tel Aviv'e Yahudi tepkisi

İsrail''in Gazze''ye son saldırıları ilk kez savaş karşıtı İsrailli Yahudilerden de tepki gördü. Tel Aviv''de toplanan 5 bin kadar savaş karşıtı gösterici, İsrail ordusunun operasyonu sona erdirmesini, Hamas''ın roket atmayı durdurmasını ve tarafların sorunlara barışçıl çözüm bulmasını istedi.

Aa
00:00 - 28/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:12 - 27/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
Tel Aviv'e Yahudi tepkisi
Tel Aviv'e Yahudi tepkisi

Sosyal medya üzerinden bir süredir savaş karşıtı mesajlar paylaşan bazı İsrailli gruplar, Facebook''ta paylaştıkları, ''Savaş her iki tarafta da çok fazla ölü ve yaralıya neden oluyor. Bomba ve roketler korku ve yıkıma neden oluyor. Buna karşı bir duruş sergiliyor ve talepte bulunuyoruz; savaşı hemen şimdi durdurun'' mesajıyla gösteri yaptı. Bunun üzerine önceki akşam Tel Aviv''de Rabin Meydanı''nda savaş karşıtı göstericiler toplanırken, İsrail saldırılarına destek veren yaklaşık 300 kişilik karşıt görüşlü vatandaşlar da aynı meydanda bir araya geldi.

4 KİŞİ GÖZALTINDA

Yaklaşık 5 bin savaş karşıtı gösterici, meydanda attıkları sloganlarla, İsrail ordusunun Gazze''ye yönelik ''operasyon''a son vermesini, Hamas''ın da roket saldırılarını durdurmasını istedi. Gösteri başladıktan sonra polis protestoculardan, Gazze''den yeniden roket atılmaya başladığı gerekçesiyle hemen dağılmalarını istedi. Ancak polisin çağrılarına aldırmayan kalabalık gösterilerini gece yarısına doğru sonlandırdı. Bu arada polis yetkilileri, çevre yolları kapattıkları ve şiddet yanlısı harekette bulundukları gerekçesi ile 4 göstericiyi gözaltına aldığını açıkladı.

BEBEKLİ PROTESTO

Öte yandan Kudüs''te de İsrail''in Gazze''ye yönelik saldırılarını ''soykırım'' olarak niteleyen ''Soykırım Karşıtı Yahudiler'' grubu üyesi İsrailliler, Gazzeli çocukların öldürülmesini oyuncak bebek yakarak protesto etti. Grup üyelerinden Nao Abend, ''Bugün bir katliam için ihtiyaç duyulan tek şey, bir ekran ve bir düğme. İşte yüksek teknolojinin bize hediyesi'' dedi.

Londra''dan güçlü destek

Gazze''deki kanlı işgal sırasında kitlesel eylemlerin merkezi haline gelen İngiltere''nin başkenti Londra''da Filistin halkına destek devam ediyor. Yaklaşık 50 bin kişi, Londra''daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanarak Gazze Şeridi''ne yapılan saldırıları protesto etti. Protestocular daha sonra da parlamento binasına doğru yürüdü.

Fransız siyasetçiler etiketlenmekten korkuyor

Fransa Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Başkanı Pascal Boniface, Fransız siyasetçilerin ''Musevi karşıtı'' damgası yemekten korktukları için İsrail''e karşı seslerini çıkartamadığını belirterek, Fransız halkının çoğunluğunun Filistin''in yanında olduğunu söyledi. Boniface, France 24 televizyon kanalına verdiği demeçte, ''Fransız siyasetçiler Musevi düşmanlığı ile suçlanmaktan korkuyor ve bu etiketin üzerilerine yapışmaması için çaba gösteriyor'' ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı François Hollande''ın, ''Ortadoğu krizini, Fransa''ya ithal etmek istemiyoruz'' sözlerine karşı çıkan Boniface, ''Fransa zaten çoktan bu krizi ülkeye ithal etti'' dedi.


10 yıl önce