|

Tel Rıfat da tamam

Mehmetçik Afrin ile Halep arasında PKK işgalindeki son noktayı da temizledi. 2 yıldır terör örgütünün işgali altında olan Tel Rıfat, Ruslarla yürütülen müzakerenin ardından hızla ele geçirildi. PKK’nın bölgeden tehcir ettiği 300 bin kişi yeniden evlerine dönecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:08 - 28/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmetçik ve ÖSO, Afrin ile Esed rejimi arasında tampon bölge olan kritik Tel Rıfat kasabasını da PKK işgalinden kurtardı.
Mehmetçik ve ÖSO, Afrin ile Esed rejimi arasında tampon bölge olan kritik Tel Rıfat kasabasını da PKK işgalinden kurtardı.

Rusya’nın hava desteğiyle 2016 yılında PKK’nın işgal ettiği Halep’e bağlı Tel Rıfat kasabası teröristlerden temizlendi. Türk ve Rus heyetlerinin Kefer Naya bölgesinde 2 gün süren temasları sonrası PKK’lılar bölgeden büyük oranda tahliye edildi. Afrin ile Halep arasında bağlantıyı sağlayan kritik kasaba TSK’nın kontrolüne geçti. Teröristler, Tel Rıfat’la birlikte Şeyh İsa köyü ve Minnığ Havaalanı’nı da terk etti. Azez güneyinden Tel Rıfat, Mare ve Bab sınırına uzanan işgal koridoru dahilinde 30 yerleşim birimi bulunuyor. Toplamda 45 kilometreyi bulan hattın en büyük yerleşim birimi olan Tel Rıfat, son dönemde PKK tarafından tamamen insansızlaştırılmıştı. Yandaşlarından 70 aileyi kasabaya taşıyan örgüt, mart başından itibaren getirdiği aileleri yeniden Haseke’ye götürdü. Zeytin Dalı Harekâtı ile birlikte Afrin ilçe merkezinin PKK’dan temizlenmesinin ardından dikkatler Tel Rıfat’a çevrilmiş ve Rus yetkililerle temaslara hız verilmişti. Görüşmelerin sonuçlanmasıyla birlikte başta Tel Rıfat olmak üzere Der Cimeyl, Kefer Naya, Şeyh Hilal köylerinde asılı PKK paçavralarını bizzat Rus askerleri indirdi.


MÜNBİÇ’E GİTTİLER

Tel Rıfat’ın alınmasına yönelik operasyonlar önceki gece başladı. Ahras, Hörbül, Şeyh İsa bölgelerinde provoke girişiminde bulunan PKK mevzileri geceden sabaha kadar Türk uçakları ve topçu bataryalarınca vuruldu. Sabah saatlerinden itibaren terör örgütü, bir süredir Hörbül ve Feyfin köylerinde alıkoyduğu PKK muhalifleriyle birlikte Münbiç’e tahliyeyi başlattı. Yeni Şafak’a bilgi veren ÖSO komutanlarından Binbaşı İbrahim Said, 2 ay önce bölge genelinde 1500 terörist olduğunu, bu sayının mart ayı ortalarında 800’e düştüğünü, bunlardan 700 PKK’lının ise cephe hattından kaçtığını söyledi.


EVLERİNE DÖNECEKLER

Afrin sonrası PKK cephesinde bozgun halinin devam ettiğini kaydeden Said, Türkiye öncülüğünde tek bir mermi atmadan Tel Rıfat ve 30 yerleşime girmeyi büyük bir diplomatik başarı olarak nitelendirdi. ÖSO Komutanı, beldelerini terk etmek zorunda kalan 300 binden fazla sivilin de birkaç gün içerisinde mayınların temizlenmesi ile birlikte yeniden evlerine döneceği bilgisini verdi. Said, “Türk askeri nereye giderse birlikte yürümeye hazırız; doğu, batı, güney farketmez. Tel Rıfat bitti, şimdi istikamet Münbiç” diye konuştu. TSK ve ÖSO güçlerinin bulunduğu noktalar ise şöyle: Tel Rıfat, Ahras, Der Cimeyl, Minnığ, Hörbül, Marenaz, Feyfin, Tel Ikrah, Ayn Dakne, Tel Battal, Ummul Kura, Şeyh Hilal, Umm Huş, Seyyid Ali, Tel Cican, Able ve Taana.


Kurbanla kutladı

Mehmetçiğin Tel Rıfat’a girişini bölgede kalmış az sayıdaki halk sevinçle karşıladı. Bir Tel Rıfat sakini, ilçe girişinde deve kurban etti. 2 yıldır PKK işgalinde bulunan bölgeye teröristlerin hendek ve barikat kazdığı belirlendi. Havadan görüntülenen ilçe merkezinin etrafında uzun ince savunma mevzileri kazıldığı ve bunların bir alanda birleştiği görüldü. Tel Rıfat, Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede bulunuyor.

  • Yine sivil öldürdüler
  • PKK’nın Afrin’den kaçarken tuzakladığı patlayıcılar can almaya devam ediyor. Afrin ilçe merkezindeki Eşrefiye Mahallesi’nde PKK’nın tuzaklı mayın yerleştirdiği bir evde meydana gelen patlamada aynı aileden 7 kişi hayatını kaybetti. Şeran beldesine bağlı Çemenli köyünde ise PKK’lıların temizlenmesi sonrası evlerine dönen aileden 3 sivil tuzak bombanın patlamasıyla can verdi. Olayda bir kişi de yaralandı. İlçe merkezinde önceki gün ise bir evde teröristlerin tuzakladığı patlayıcının infilak etmesi sonucu bir kadın hayatını kaybetmişti.
#Afrin
#TSK
#Tel Rıfat
6 yıl önce