|

Telefon görüşmelerinin kaydedilmesine kısmen iptal

Cihan
00:00 - 20/03/2008 Perşembe
Güncelleme: 14:00 - 20/03/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Telefon görüşmelerinin kaydedilmesine kısmen iptal
Telefon görüşmelerinin kaydedilmesine kısmen iptal

Alman Anayasa Mahkemesi, telekomünikasyon şirketlerine 1 Ocak'tan itibaren abonelerine ait telefon ve internet kayıtlarını altı ay saklama zorunluluğu getiren kanunu kısmen iptal etti.

Karlsruhe şehrinde bulunan mahkeme, böylelikle federal hükümetin polisiye tedbirleri artırma isteği yönünde çıkardığı üç kanunu da geri çevirmiş oldu. Anayasa Mahkemesi, bundan önce şahsi bilgisayarların internet üzerinden takibi kararını kısmen iptal etmiş, aynı şekilde otoyollarda seyahat halindeki araçların plakalarını kaydetme konusunda da benzer bir karar almıştı.

Mahkeme telefon görüşmelerinin altı ay boyunca kaydedilmesi, savcılık ve emniyet yetkililerine iletilmesi yönündeki kanunu anayasaya aykırı buldu. Telefon ve internet kayıtlarının kullanılmasına sadece "ağır suçlar" söz konusu olduğu zaman izin veren Federal Anayasa Mahkemesi, aynı şeklide bu suçların "somut verilere" dayanması gerektiği şartını koştu.

Kanun geçen yıl Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin girişimiyle yasalaşmıştı. Koalisyonun Sosyal Demokrat Parti (SPD) kanadından Adalet Bakanı Brigitte Zypries'in ikna edilmesiyle 1 Ocak 2008'den itibaren de yürürlüğe girmişti.

Kanunun iptaline karşı 30 bin Alman vatandaşı imza toplamış ve bir avukat aracılığıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. 150 sayfadan oluşan başvuruda kanun nedeniyle 82 milyon Alman vatandaşının "potansiyel suçlu" durumuna düştüğü ve "kişilik haklarının zedelendiği" iddialarına yer verilmişti.

Kanunun kısmen iptalini federal meclisteki muhalefet çevreleri memnuniyetle karşıladılar. Yeşiller Eş başkanı Claudia Roth, Anayasa Mahkemesi'nin birkaç haftada federal hükümetin çıkardığı üç kanunu geri çevirdiğini belirterek, "Bu hükümet ve ortağı SPD için büyük bir yenilgidir" şeklinde konuştu. Sol Parti'den Wolfgang Neskovic ise, hükümetin kanun çıkarırken anayasal konulardan habersiz olduğunu söyledi.


16 yıl önce