|

'Teröristle' el sıkışacak

İngiltere, bu hafta Buckingham Sarayı'nda verilecek kritik bir daveti konuşuyor. Bir zamanların İRA lideri Martin McGuinness, İngiltere Kraliçesi'yle aynı davette bulunarak onunla el sıkışacak. Bu, ülke tarihinde bir ilk.

Londra
00:00 - 24/06/2012 Pazar
Güncelleme: 01:47 - 24/06/2012 Pazar
Yeni Şafak
'Teröristle'  el sıkışacak
'Teröristle' el sıkışacak

İngiltere'de, Kuzey İrlanda kaynaklı terör sürecinin en önemli aktörlerinden, aynı zamanda barış sürecinin de mimarları arasında sayılan İrlandalı politikacı ve eski İRA liderlerinden Martin McGuinness, ilk kez Britanya Kraliçesi 2 Elizabeth ile aynı davette bir araya gelecek. Önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen davetteki listede, tahtta 60'ncı yıldönümünü kutlayan Kraliçe 2. Elizabeth ile Martin McGuinness'in isimlerinin bir arada bulunması, 'tarihi' bir gelişmenin simgesi olarak kabul ediliyor. 1960'lı yıllarda İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu örgütüne katılan ve gerek Kuzey İrlanda ve İngiltere topraklarında kanlı terör eylemlerinin arkasında olduğu bilinen, bu nedenle pek çok kez tutuklanan McGuinness'ten bir zamanlar 'İRA'nın Genelkurmay Başkanı' olarak söz ediliyordu.

"GÖRÜLMEDİK ÖNEMDE BİR GELİŞME"

Kuzey İrlandalı politikacı, 1980'li ve 90'lı yıllardan itibaren ise, İRA'nın siyasi kanadı sayılan Sinn Fein partisi üyesi mensubu olarak aralarında İngiltere hükümeti ile gizli görüşmelerin de bulunduğu pek çok barış girişiminin de önemli aktörlerinden biriydi. 62 yaşındaki McGuinness, 'Yerel Hükümet'te de Başbakan Yardımcısı sıfatıyla görev yaptı. McGuinnes'in, bir zamanlar İRA'nın 'Bütün sülalesiyle birlikte ortadan kaldırmaya and içtiği' Kraliçe ile aynı davette yan yana gelecek olması, Britanya siyasi tarihi açısından 'görülmedik önemde bir gelişme' sayılıyor.



12 yıl önce