|

Tony Blair istifa etti

Tony Blair, İngiltere Başbakanlığı görevinden ayrıldı. 10 yıldır iktidarda bulunan Blair, istifasını Kraliçe Elizabeth'e sundu. Blair'in yerini Gordon Brown dolduracak.

Cihan
00:00 - 27/06/2007 Çarşamba
Güncelleme: 16:21 - 27/06/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Tony Blair istifa etti
Tony Blair istifa etti

Blair, İngiltere Başbakanlığı görevinden ayrıldı. 10 yıldır iktidarda bulunan Blair, istifasını Kraliçe Elizabeth'e sundu. Blair'in yerini Gordon Brown dolduracak.



Blair, Avamlar Kamarası'ndaki son toplantısında da Irak ve Afganistan'la ilgili soruları cevapladı. Blair, Irak ve Afganistan'a asker gönderdiği için özür dilemeyeceğini söyledi. Blair, Irak ve Afganistan'da görev yapan İngiliz askerleri överken, "Afganistan ve Irak'ta karşılaştıkları tehlikeler için üzgünüm. Bazı kişiler, İngiliz askerlerin göze aldığı bu tehlikeleri boşa sanabilir. Ancak böyle düşünmedim ve düşünmeyeceğim. Askerler, bu ülkenin güvenliği ve dünyada bizim yaşam şeklimizi yoketmek isteyen kişilerle mücadele ediyor. " dedi.




Blair, Filistin-İsrail sorununa ilişkin olarak iki devletli çözümün "öncelikli" olduğunu söyledi. Tony Blair, İsrail'in kendi güvenliğinden emin olması ve Filistin'in de sadece toprak olarak değil ayrıca kurumları ve yönetimi ile geçerli bir devlet olması gerektiğini kaydetti. Blair, "Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Ancak yoğunlaşmamız ve çok çalışmamız gerekiyor. " dedi. Ortadoğu Dörtlüsü, Blair'i özel elçisi olarak atamayı planlıyor.




Alkışlar arasında Avamlar Kamarası'ndaki toplantıdan ayrılan Blair, Başbakanlık'a geçti. Burada çalışanlarla vedalaşan Blair, daha sonra Kraliçe'ye giderek görevinden istifa etti. Blair yerine Maliye Bakanlığı görevini yürüten Gordon Brown devralıyor. Brown'un yarın hükümetini kurması bekleniyor.

Blair, Muhafazakarların 1997'de 18 yıllık iktidarına son vererek İşçi Partisi'ni zafere taşımıştı. Blair'in popülaritesi, 11 Eylül saldırıları ardından Washington politikalarına yakın hareket etmesi nedeniyle azaldı. Blair, 5 Mayıs 2005 seçimlerini de kazanması ardından istifa baskıları ile karşı karşıya kaldı. İngiliz lider, baskılara bir süre boğun eğmesine rağmen istifa edeceğini açıklamak zorunda kaldı. Blair, 2 yıl daha iktidarda kalmasının ardından bugün görevinden ayrıldı. Blair'in dönemine 11 Eylül saldırıları, Londra'daki 7 Temmuz saldırısı ve Kuzey İrlanda anlaşması öne çıktı.



Amerika'ya düzenlenen saldırıların ardından Blair, Washington ile yakın hareket etmeye başladı. Afganistan'ı ve ardından Irak'ı işgalde Blair, ABD Başkanı George W. Bush ile yakın hareket etti. Irak'ın işgalinde önemli rol oynayan Blair, Irak'ın 45 dakika içinde kimyasal ve biolojik silah kullanma kapasitesine sahip olduğunu ileri sürmüştü. Ancak Irak'ın işgali ardından bu silahlar bulunamadı. Silahların bulunamaması Blair'i ülkesinde zor durumda bıraktı. Blair, görevinden ayrılacağı gün bile Irak'la ilgili sorulara muhattap oldu.



Blair'in görevi sırasında 7 Temmuz 2005'te Londra'da intihar saldırıları da yaşandı. Ülkedeki G8 zirvesi sırasında Londra metro ve otobüs hatlarında saldırılar oldu. Bu saldırılar sonucunda 56 kişi ölürken 700 civarında kişi yaralandı. 21 Temmuz gününde bir saldırı daha yaşanmasına rağmen bu saldırıda ölen olmadı. Londra, bu saldırıların ardından güvenlik tedbirlerini arttıcı önlemler almaya çalıştı.




Tony Blair, Kuzey İrlanda'da 10 Nisan 1998 günü imzalanan Good Friday Anlaşması olarak da bilinen tarihi Belfast Anlaşması'nın imzalanmasında da aktif rol üstlendi. Belfast Anlaşması'nın en önemli meyvesi, Kuzey İrlanda yerel hükümetinin kurulması ve İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA)'nın silahsızlandırılması kararı idi. Kuzey İrlanda kabinesinde İngiltere yanlısı Protestanlar veya bilinen ismiyle Birlikçiler ile Sinn Fein veya IRA'nın siyasi kanat temsilcileri, Katolik-Cumhuriyetçiler arasında birkaç yıl sonra sorun çıkmış ve 2000'li yıllarda ipler kopmuştu. İki taraf, bu yıl tekrar bir araya gelerek Kuzey İrlanda'da hükümeti kurmuştu.



17 yıl önce