|

Topi, Arnavutluk'un yeni Cumhurbaşkanı

Arnavutluk'un yeni cumhurbaşkanı Bamir Topi, bütün Arnavutların cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Cihan
00:00 - 21/07/2007 Cumartesi
Güncelleme: 12:28 - 21/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Topi, Arnavutluk'un yeni Cumhurbaşkanı
Topi, Arnavutluk'un yeni Cumhurbaşkanı

Arnavutluk parlamentosunda cumhurbaşkanı seçimi için yapılan 4. oturumda iktidardaki Demokratik Parti Başkan Yardımcısı ve Demokratik Parti Parlamento Grubu Başkanı Bamir Topi cumhurbaşkanı seçildi.

Uzun tartışmalardan sonra, muhalefet vekillerinden sadece 6 tanesinin katıldığı seçimde Topi, 85 oy alırken diğer aday Neritan Ceka 5 oy alabildi. Düzenlenen seçimlerin 4. turunda, Eski Sosyalist Başbakan Fatos Nano'yu destekleyen 7 vekil de katıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerin katılan Sosyalist Partisi'nden (SP) vekillerin partiden atılması gündemde. Cumhurbaşkanı seçiminin sonra, Sosyalist Parti'nin meclis grubu başkanı Ben Blushi görevinden istifa etti. SP lideri Edi Rama ise, yaptığı açıklamasında, "Sosyalist Parti'nin bu durumda daha güçlü oldu. Partiden seçimlere katılan vekileri meclis grubunda yer alamayacaklar." dedi.

Cumhurbaşkanı seçilen Topi seçimlerin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Benim cumhurbaşkanı seçilmem ülkeyi erken seçimden kurtarmış oldu. Bu seçim, sadece Arnavutlar için değil, Arnavutluk'taki Arnavutlar içind değil, Kosova için de önemli bir gelişme." dedi. Topi, bütün Arnavutların cumhurbaşkanı olacağım ifadesini kullandı.

Arnavutluk'ta cumhurbaşkanı dördüncü turda seçildi. İlk 2 turda, Topi ve SP'den eski Başbakan Fatos Nano katıldı. Nano'yu Sosyalist Parti aday göstermemişti. 3 turda, Ceka, adaylığını koyarken en çok oy toplanan Ceka ve Topi oldu. Son turda da oyların büyük kısmını alan Topi, cumhurbaşkanı oldu.

17 yıl önce