|

Trablus'ta OHAL

Libya’nın başkenti Trablus’ta Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı tugaylar arasında 8 gündür devam eden çatışmalar nedeniyle UMH Başkanlık Konseyi, başkent ve çevresinde olağanüstü hal ilan etti.

Haber Merkezi
04:00 - 4/09/2018 Salı
Güncelleme: 02:21 - 4/09/2018 Salı
Yeni Şafak
41 ölü 128 yaralı
41 ölü 128 yaralı

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, siyasi anlaşma gereği özellikle başkent ve diğer kentlerde güvenlik mekanizmasının uygulanması için bir komisyon oluşturulacağı duyuruldu. Konsey Başkanı Faiz es-Serrac, Terörle Mücadele Güçleri Komutanı Muhammed ez-Zeyn’i ateşkes sağlama çalışmaları konusunda görevlendirdi. Öte yandan UMH Sağlık Bakanlığı, çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 41’e yükseldiğini, 128 kişinin yaralandığını, 8 kişinin ise kaybolduğunu bildirdi.

İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nden Trablus’taki taraflara itidal çağrısı geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, “Trablus’ta artarak devam eden çatışmalar zaten kırılgan olan durumu baltalıyor. Libya’da askeri değil siyasi çözüme ihtiyaç var. Tüm taraflara derhal şiddete son vermeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Libya’daki BM İnsani Yardım Koordinatörü Maria Ribeiro, tüm taraflardan meskun mahallerde gelişi güzel silah kullanmayı bırakmalarını, her türlü şiddetin durdurulmasını ve ateşkes görüşmelerine geçilmesini talep etti. Ribeiro açıklamasında, Trablus’ta ailelerin roketlerin sivillerin yaşadığı bölgelere gelişi güzel fırlatılması nedeniyle korku içinde yaşadığına dikkati çekti.

  • Kaostan yararlanıp hapisten kaçtılar
  • Trablus’ta kaos büyürken, Ain Zara hapishanesinden yaklaşık 400 mahkumun gardiyanları etkisiz hale getirip zorla kapıları açtıktan sonra güvenlik barikatını aşarak kaçtığı açıklandı. Mahkumların kimlikleri henüz tespit edilemedi. Hapishanenin bulunduğu güney Trablus’un geçen hafta içerisinde yoğun füze saldırısına uğradığı biliniyordu.
#Libya
#Trablus
6 yıl önce