|

Trafik literatürüne giren ilginç levha

Romanya'da uluslararası transit yol üzerinde bulunan bir kasabanın belediye başkanı, sıkça yaşanan ölümcül kazaları azaltmak için ilginç bir yöntem buldu.

Cihan
00:00 - 10/03/2010 среда
Güncelleme: 13:22 - 10/03/2010 среда
Yeni Şafak
Trafik literatürüne giren ilginç levha
Trafik literatürüne giren ilginç levha

Romanya'da uluslararası transit yol üzerinde bulunan bir kasabanın belediye başkanı, sıkça yaşanan ölümcül kazaları azaltmak için ilginç bir yöntem buldu. Arad vilayetini Macaristan'a bağlayan yol üzerinde bulunan kasabanın giriş ve çıkışlarına 'Dikkat, sarhoş çıkabilir!' uyarı levhaları konuldu.

Romanya'yı Avrupa ülkelerine bağlayan DN 7 transit yolu üzerinde bulunan Arad iline bağlı Pecica kasabası sakinleri sık görülen ölümlü trafik kazalarından muzdaripti. Çözüm için kafa yoran kasabanın 38 yaşındaki Macar asıllı belediye başkanı Petru Antal, kasabanın içinden geçen yol üzerine şoförlerin dikkatini çekecek bir uyarı levhası koymaya karar verdi. 'Sarhoş yaya' uyarısının şoförlerin hızını keseceğini düşünen Antal, kasaba giriş ve çıkışıyla yaya trafiğinin olduğu 10 noktaya 'Dikkat, sarhoş çıkabilir!' levhası koymuş. Sürücülerin dikkatini çekmek için, levha üzerine elinde bir şişeyle sürünen bir insan figürü çizilmiş.


Tabela sayesinde kasabada son 5 ayda ölümcül bir trafik kazası yaşanmamış. Macar kökenli vatandaşların yaşadığı Pecica kasabasının belediye başkanı Petru Antal, "Trafik kanununda böyle bir uyarı işaretinin yeri olmasa da, bu levhalar çok yararlı oldu. Çünkü şoförler karşılarına sarhoş yaya çıkabileceği ihtimali ile dikkatli araç kullanıyor." İfadeleriyle uygulamayı savundu.


Petru Antal, bu uygulama için 2006 yılında yaptığı bir ziyaret sırasında Almanya'dan esinlenmiş. Orada da birahanelerin yakın bölgesinde bu tür uyarıcı levhalar gördüğünü anlatan Antal, "Son yıllarda artan kazalar beni böyle bir uygulamaya sevk etti. 5 ay kadar önce kasabanın önemli noktalarına uyarıcı levhalardan 10 adet koydum. O zamandan beri çok rahatız." ifadelerini kulandı.



MEDYA DİLİNE DOLAYINCA LEVHALAR KALDIRILDI

Pecica belediye başkanının ilginç uygulaması hafta başından beri Romanya medyasında gündemi işgal ediyor. Ardından İngiliz gazeteleri konuyu sayfalarına taşıyınca belediye başkanlığı dün internet sitesinden yaptığı duyuruyla levhaları kaldırma kararı aldı. Belediyenin bu uygulamasının trafik polisi tarafından takdir edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Ancak uygulama, medya tarafından maksadından saptırılmıştır. Arad polisi ile yapılan toplantıda, 'sarhoş çıkabilir' uyarısı yerine trafik işaretlerinde yeri olan 'diğer tehlikeler' uyarısının konulmasına karar verilmiştir." denildi.

14 лет назад