|

Trump ile Şi telefonda görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ile Kore Yarımadası sorununun ön plana çıktığı bildirildi.

Yeni Şafak
10:43 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 10:59 - 16/01/2018 Salı
AA
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in telefonda görüştüğü bildirildi.

Çin Merkezi Televizyonu (CCTV) iki liderin yaptıkları görüşmede, Kore Yarımadası'ndaki son gelişmelerin yanı sıra ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin ele alındığını duyurdu.

Görüşmede, Çin ve ABD'nin ekonomi ve ticaret alanındaki iş birliğinin iki ülkeye somut faydalar sağladığını söyleyen Şi'nin, tarafların ilişkileri sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde geliştirmesinin önemli olduğunu vurguladığı kaydedildi.

'Hassas konular yapıcı şekilde ele alınmalı'

Çin Devlet Başkanı'nın Pekin ve Washington yönetimlerinin hassas konuları yapıcı bir şekilde ele almasının gerekliliğine işaret ettiği belirtildi.

Şi'nin ayrıca Çin ve ABD orduları arasında uyuşturucu ile mücadele, insani, bölgesel ve uluslararası meselelerde iş birliğinin teşvik edilmesinin önem taşıdığını dile getirdiği bildirildi.

ABD Başkanı Trump'ın da Çin ile üst düzey temasları güçlendirmek, ikili ticaret ve ekonomi alanında iş birliğini geliştirmek istediklerini aktardığı kaydedildi.

Kore Yarımadası konusu

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi'nin, Kore Yarımadası'ndaki son gelişmelere değinerek, bu bölgenin nükleer silahlardan arındırılması, diyaloğun tekrar başlaması için uygun şartların oluşturulması ve mevcut kazanımların sürdürülmesi için tarafların çaba sarf etmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

ABD Başkanı Trump'ın ise Pekin yönetiminin söz konusu meselede rolüne büyük önem verdiklerini ve bu meselede Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmek istediklerini söylediği vurgulandı.

#Donald Trump
#Şi Cinping
#Çin
#ABD
6 yıl önce