|

Trump: Savaşçılarımızın evlerine dönme vakti geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Kongrede yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında, "DEAŞ'ın kalıntılarını yok etmek için müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz, artık savaşçılarımızın Suriye'den evlerine dönme vakti geldi" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
06:12 - 6/02/2019 Çarşamba
Güncelleme: 10:02 - 6/02/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık koltuğundaki ikinci "Birliğin Durumu" konuşmasını Temsilciler Meclisi Genel Kurul salonunda yaptı.

29 Ocak'ta yapılması planlanan, ancak federal hükümetin kapalı olması sebebiyle 5 Şubat gününe ertelenen konuşmanın yapıldığı oturuma, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi başkanlık etti.

Trump'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:
DEAŞ'ın kalıntılarını yok etmek için müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz,
artık savaşçılarımızın Suriye'den evlerine dönme vakti geldi.

Afganistan'da siyasi bir çözüme ulaşmak için müzakerelerimizi hızlandırdık. Taliban dahil Afganistan'daki gruplarla görüşüyoruz.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 27-28 Şubat'ta Vietnam'da görüşeceğiz.


Kendi partisi de Trump'a tepkili

Ancak Trump'ın Suriye'den çekilmesine kendi partisi Cumnhuriyetçiler'den de tepki gelmiş durumda.

Salı günü ABD Senatosu'nda görüşülen ve kabul edilen Orta Doğu politikası yasasına eklenen bağlayıcı olmayan bir maddede, ABD Başkanı'ndan Suriye'den çekilme için gerekli şartların neler olduğunun netleştirilmesi talep edildi.

Maddeyi tasarıya ekleyen isim ise Senato'daki Cumhuriyetçiler gurubunun lideri Mitch McConnell idi. McConnell'ın, Trump'ın politikalarına karşı sesini yükseltmeyen bir isim olmasına rağmen Suriye konusunda "Askerlerin zamanından önce çekilmesi bölgedeki istikrara zarar verebilir ve oluşacak boşluğu Rusya ile İran doldurabilir" demesi önemli görülüyor.


O duvarı yapacağım

Trump konuşmasının önemli bölümünü Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında büyük bir tartışmaya yol açan Meksika sınırına duvar örülmesi vaadi üzerine kurdu.

Trump son olarak ABD Kongresi'nden duvarın finansmanı için ek ödenek talep etmiş, Kongre'nin bu talebi geri çevirmesi üzerine ABD tarihinin en uzun süreli hükümet kapanması yaşanmıştı.

35 gün kapalı kalan ABD hükümeti, Trump'ın duvar talebi konusunda geri adım atmasıyla 15 Şubat'a kadar yeterli olacak ek bütçeye Kongre'den onay çıkmıştı.


Yasadışı göçü 'büyük bir ulusal güvenlik tehdidi' olarak niteleyen Trump, "Büyük ve organize göçmen kafileleri sınırlarımıza doğru ilerliyor. 3750 askerin daha güney sınırlarımıza ilerlemesi emrini verdim. Güney sınırımızdaki durum bizim için önemli bir tehdit. Yasal yollarla ülkemize gelen göçmenler ABD'ye zenginlik katıyor. Hiç olmadığı kadar çok göçmeni ülkemizde görmek istiyorum. Ama ülkemize yasal yollardan gelmeliler" dedi.

Trump duvar planlarına karşı çıkan siyasileri de iki yüzlülükle suçladı ve "Zengin politikacılar sınırlarımızın açık kalmasını isterken kendileri duvarların ve korumaların arkasında yaşıyor. Yasadışı göçün maliyetini ödeyenler ise çalışan ABD'liler oluyor." dedi.

#Donald Trump
#Suriye
#DEAŞ
5 yıl önce