|

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ağız değiştirdi: Türkiye'nin yanındayız

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Trump'ın Suriye'den çekilme kararının kesin olduğunu söyledi. Ayrıca Pompeo, "Türkiye'nin teröristlere karşı verdiği mücadelenin farkındayız, destekliyoruz" dedi. Pompeo, daha önce PKK'lı teröristlerden etnik bir kimlik olarak bahsederek büyük bir skandal imza atmıştı. Türkiye'den bu açıklamalara çok sert tepki gelmişti.

Yeni Şafak
21:58 - 9/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 10/01/2019 Perşembe
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin bir açıklama yaptı.


ABD Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Orta Doğu turu kapsamında sürpriz ziyaretle Irak'a gelen Pompeo, ABD'nin Erbil Başkonsolosluğunda basın mensuplarına verdiği demeçte, "
ABD Başkanı'nın Suriye'den çekilme kararı çok açık.
" dedi.
Bir gazetecinin, Türkiye ve terör örgütü YPG/PKK'yı kastederek "Kürtlerle" ilişkilerinin nasıl yürütüleceği yönündeki sorusunu yanıtlayan Pompeo, her iki tarafla da görüştüklerini belirterek, "
Askerlerimiz çekilirken birliklerimizin nasıl güvenli şekilde çıkacağını ayarlamak için görüşmeler yapıyoruz. (Suriye'den) Ayrılmadan önce de tüm DEAŞ unsurlarının temizlendiğinden emin olmak istiyoruz.
" diye konuştu.

"Türkiye'yi destekleyeceğiz"

Pompeo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın YPG/PKK'yı Türkiye için bir tehdit şeklinde tanımlamasına işaret eden bir gazetecinin sorusu üzerine, şunları söyledi:

"
Erdoğan, teröristlerin kendileri için bir yaşamsal tehdit olduğundan bahsetti. Biz de teröristlerden Türkiye'ye yönelik bir tehdit olduğunun farkındayız ve bu konuda Türkiye'yi destekleyeceğiz. Aşırıcılar ve teröristler nerede olursa olsun, bunlarla mücadele edecek ülkeleri desteklemeye hazırız. Buna Türkiye gibi diğer ülkeler dahil.
"

Pompeo'dan skandal Türkiye açıklaması

Pompeo daha önce bir kanala verdiği röportajda Türkiye ile ilgili skandal açıklamalar yapmıştı. Pompeo, "Bunları tüm cephelerde yerine getireceğiz. Sadece çekilme değil, Başkan'ın ortaya koyduğu diğer tüm unsurlar: Türklerin Kürtleri kıyıma uğratmamasının güvence altına alınmasının önemi, Suriye'de dini azınlıkların korunması; tüm bunlar, halen ABD'nin ortaya koyduğu misyonunun parçasıdır." diye konuşmuştu.

Dışişleri'nden sert tepki

  • Pompeo'nun sözlerine tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, "
    ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun dün bir internet haber sitesine verdiği mülakatta Suriye bağlamında ülkemiz hakkında sarf ettiği ifadeleri gerek üslup gerek içerik bakımından reddediyoruz. Bakan Pompeo'nun PYD/YPG terör örgütünü Kürtlerle özdeşleştirmesi, eğer kasıtlı değilse, endişe verici bir bilgi eksikliğini göstermektedir
    " ifadeleriyle tepki göstermişti.
#Mike Pompeo
#ABD
#Donald Trump
5 yıl önce