|

Trump’ın ilkel politikası

ABD Başkanı Trump’ın, Kaşıkçı’yı öldürme emrini veren Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı koruması ülkeyi karıştırdı. NBC News, “Demokrat, Liberaller ve Cumhuri- yetçiler”in bir araya gelip Trump-Selman ittifakını çökertmesini istedi. Wall Street Journal’ın Yayın Kurulu, “Trump’ın İlkel Real Politiği” yorumunu yaptı. New York Times da Trump’ın Selman’ı affederek diktatörlere yol gösterdiğini yazdı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/11/2018 Cuma
Güncelleme: 00:47 - 23/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Suudi Prens Selman, ABD Başkanı Trump, Trump'ın danışmanı Kushner
Suudi Prens Selman, ABD Başkanı Trump, Trump'ın danışmanı Kushner

ABD Başkanı Trump’ın, CIA’in Kaşıkçı raporunu hiçe saymasıyla ülkede yer yerinden oynadı. Önde gelen medya kuruluşları Beyaz Saray’ın Ortadoğu politikasını sert şekilde eleştirdi. NBC News’de yayımlanan bir analizde, ABD Kongresi’ne Trump-Selman ittifakını çökertme çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan’la ilişkileri masaya yatıran ABD medyası, Washington ve Riyad arasındaki kirli ittifaka son verilmesi için Kongre’ye çağrı yaptı. NBC News’de yayınlanan Mark Hannah imzalı analizde CIA’in Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinin emrini verdiği sonucuna ulaşmasına rağmen Donald Trump’ın Riyad’a desteği sürdürdüğü vurgulandı. Makalede, ABD’de Ocak ayında görevine başlayacak Kongre’de, Demokrat, Liberaller ve Cumhuriyetçilerin bir araya gelerek, Trump yönetiminin Suudi Arabistan’a verdiği umarsız desteğe son vermesi için cephe oluşturması çağrısı yapıldı.

AHLAKİ FELAKET

ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine dair zor kararların alınması gerektiğine işaret edilen yazıda, “Ortadoğu politikamızı yeniden düşünmenin zamanı geldi, geçiyor. Yeni Kongre, stratejik sorumluluk ve ahlaki felaket halini alan bu ittifaka bir son vermeli.” vurgusu yapıldı. Makalede, Riyad’ın belirli terör örgütlerine destek verdiği öne sürülerek, “Suudi Arabistan’ın terörizme karşı siper olduğu düşüncesi aleni şekilde aptalca” görüşü savunuldu.

KANLI GERÇEKLER

Wall Street Journal’ın Yayın Kurulu ise, “Trump’ın İlkel Real Politiği” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, Trump’ın, “Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman cinayetten haberdar olabilir de olmayabilir de!” ifadesine atıfta bulunuldu. Yazıda, Trump’ın açıklamasında Ortadoğu’daki “kanlı gerçeklere” değindiği belirtilerek, “Trump, açıkça görülen gerçeklik ile Amerikan idealizminin arasında bir denge kuramıyor gibi görünüyor” ifadesi kullanıldı.

Riyad’ın yalanlarını yuttu

Amerikan New York Times gazetesi Yayın Kurulu, Trump’ın Kaşıkçı cinayeti ve Suudi Arabistan hakkında yaptığı açıklamaya ilişkin, “Trump, CIA’in vardığı sonucu ve Amerikan değerlerini görmezden gelip Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan’ın anlattıklarını yuttu” değerlendirmesinde bulundu. Yazıda, “Aslına bakılırsa Trump, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ne kadar yanlış olursa olsun, sorumluları kim olursa olsun, Suudi rejiminin yanında olacağını söylemiş oldu” ifadesine yer verildi.


  • İsrail büyük sorun yaşar
  • Florida’da ABD Başkanı Trump, Kaşıkçı’nın öldürülmesine yönelik soruları cevapladı. Muhammed bin Selman’ı Kaşıkçı cinayetine dair sorumlu tutmak için yeterince delil olmadığını savunan Trump, “Belki de bütün dünya sorumlu tutulmalıdır, çünkü dünya kirli bir yer. Belki (Muhammed bin Selman) biliyordu, belki de bilmiyordu” dedi. Suud yönetimiyle olan ilişkilerinin kesilmeyeceğini yineleyen Trump, şöyle devam etti: “Eğer Suudi Arabistan olmasaydı, Ortadoğu’da büyük bir üssümüz olmazdı. İsrail’e bakın, Suudi Arabistan olmasa İsrail çok büyük bir sorun içerisinde olurdu. Bu ne demek? İsrail ayrılıyor mu? İsrail’in ayrılmasını mı istiyorsun? Suudi Arabistan’da çok güçlü bir müttefikimiz var.”

Diktatörlere yol gösteriyor

New York Times gazetesinde Mark Mazzetti ve Ben Hubbard imzasıyla, “Trump, Suudi Arabistan’ı affederek, diktatörlere yol gösteriyor” başlıklı analizde Trump’ın ittifaklarını ticari bir mesele gibi gördüğü belirtildi. Yazıda “Salı günkü mesaj, yabancı liderler için bir kılavuz haline gelebilir. Bu kılavuzla, yabancı liderlerin, Amerikan başkanı gözündeki yerlerini nasıl yükseltebilecekleri, ayrıca ABD’yi sinirlendirmeden, kendi ülkelerindeki muhalifleri bastırmak için ne kadar ileri gidebileceklerini gösterebilir” görüşüne yer verildi.

#ABD
#Donald Trump
#Suudi Arabistan
#Muhammed bin Selman
6 yıl önce