|

Trump'tan Filistin lideri Abbas'a telefon

ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a telefon açtı. Trump görüşmede, ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu belirtti. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kudüs kararının 'tehlikeli sonuçlar' doğuracağı konusunda Trump'ı uyardı.

Yeni Şafak
19:01 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 19:50 - 5/12/2017 Salı
AA
ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı telefonla aradı.
ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı telefonla aradı.

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu söyledi.

Trump ile Abbas arasındaki telefon görüşmesine ilişkin açıklamayı Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer verilen açıklamaya göre, Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile telefon görüşmesinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etti.

Açıklamada, Abbas'ın, Trump'ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardığı kaydedildi.

Ebu Rudeyne açıklamasında, "Başkan Abbas bir kez daha Arap Barış Planı ve uluslararası kararlara göre başkenti Doğu Kudüs'süz bir Filistin devletinin olamayacağı yönündeki açık tavrını dile getirdi." ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs kırmızı çizgimizdir

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı iddiasını sert ifadelerle eleştirmişti.

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:


"Sayın Trump, Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Filistin halkının yaraları kanamaya devam ederken, her gün hak ihlalleri sürerken İsrail’e destek mahiyetinde böyle bir kararın alınması sadece uluslararası hukukun değil, aynı zamanda insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbedir. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa 5-10 gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesini İstanbul’da toplayacağız. Sadece bununla da kalmayacağız. Bu liderler zirvesiyle birlikte,
tüm İslam dünyasını o zirvede hareketlendireceğiz.
Amerika bütün işleri bitirdi de şimdi de bu mu kaldı?
Şu anda Netanyahu İsrail’de kendi iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Biz, kesinlikle son ana kadar buradaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Kaldı ki bu bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail’le koparmaya kadar gidebilir.
Amerika’yı bölgedeki sorunları daha da derinleştirecek böle bir adım atmaması konusunda buradan ikaz ediyoruz, böyle bir adım atamazsınız. Artık dünya bir bütündür. Bu bütünün içerisinde sizler ben istediğim gibi hareket ederim noktasında hareket ettiğinizde bölgede doğacak sıkıntıları göz ardı edemezsiniz"
#Donald Trump
#Filistin
#Kudüs
6 yıl önce