|

Trump’tan Obama’ya: 'Rusya karşıtı aptallar...'

20 Ocak’ta Başkanlık koltuğuna oturacak olan Trump, ABD ve Rusya ilişkilerini tarihinin en gergin dönemine sokan Obama’ya göndermede bulunarak “Sadece aptallar Rusya ile ilişkileri bozmak ister” dedi. Twitter hesabından açıklama yapan Trump başkanlığı döneminde Rusya ile sorunların çözüleceği mesajını verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:52 - 9/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Twitter hesabından, başkanlık görevini devraldığında ABD'nin Rusya ile kuracağı ilişkilere yönelik açıklamalarda bulundu. Başkanlık koltuğunu devretmeden önce seçimlere siber saldırı iddiaları kapsamında Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarıyla ABD ve Rusya ilişkilerinde en gergin dönemlerden birine girilmesine neden olan Barack Obama'ya gönderme yapan Trump, “Sadece aptal insanlar Rusya ile iyi ilişkiler kurmanın kötü olduğunu düşünebilir” ifadesini kullandı. Trump, iki ülke arasındaki ilişkilerde pozitifliğin sağlanmasının önemine de işaret etti.



'İki ülke sorunlarını beraber çözecek'


Dünyada yeterince sorun olduğunu ifade eden Trump, başkanlık görevini yürütmeye başladığında Rusya'nın ABD'ye çok daha fazla saygı göstereceğini ve iki ülkenin birçok sorunun çözümünde beraber çalışabileceğini belirtti. ABD istihbarat birimleri, “Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine Trump'ın kazanmasını sağlamak için siber saldırılar yoluyla müdahale ettiği” iddialarını içeren raporu açıklamıştı. Trump ise Moskova'nın seçimlere etki ettiğine inanmadığını belirtmişti.



'En gergin' dönem


ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresinin dolmasına sayılı günler kala ABD'nin başkanlık seçimlerine siber saldırı düzenlediği iddiaları nedeniyle 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararının ardından Washington ve Moskova arasında en gergin dönemlerden biri yaşanıyor. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerini 1973'teki Arap-İsrail savaşına benzeterek, ilişkilerin “en kötü noktada” olduğunu söylemişti.



ABD kendi casusluk faaliyetini açıklasın


Washington Post, Çin Savunma Bakanlığı'na bağlı bir birimin, siber casusluk yaptığını öne sürerek, ABD'ye karşı “hackleme” yapıldığı suçlamasında bulunmuştu. Çin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “Çin ordusu hiçbir hackleme faaliyetini desteklememiştir, Çin hükümeti bu faaliyetlere karşıdır” denildi. Suçlamanın temelsiz olduğunu belirten Çin, ABD'den kendi hackleme faaliyetlerini açıklamasını istedi.



  • Obama etnik çatışmayı körükledi
  • ABD'li Washington Post gazetesinde, Obama başkanlığındaki ABD'nin terör örgütü YPG/PYD'ye yardımlarının, bölgede etnik düşmanlığı körüklediğine dikkat çeken bir yazı yayınlandı. Gazetenin Beyrut Büro Şefi Liz Sly, ABD'nin askeri yardımının, terör örgütünün Kürtlerden ziyade Arapların ağırlıkta olduğu geniş bir bölgeye yayılmasına zemin hazırladığını belirtti.


#ABD
#Rusya
#Donald Trump
#Barack Obama
7 yıl önce