|

Trump’tan skandal tweet

ABD Başkanı Trump, FETÖ adına casusluk yapan ABD’li din adamı Andrew Brunson’a sahip çıktı. Trump’ın, Brunson’u korumak adına Türkiye’yi hedef alan gerçek dışı ifadeler kullanması ve kendini “casus” olarak nitelemesi dikkat çekti. Bilindiği gibi güvenlik güçlerinin elinde ABD’li rahibin FETÖ’yle ilişkisini gösteren kabarık bir dosya mevcut.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:35 - 19/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​ABD Başkanı Trump
​ABD Başkanı Trump

Terör örgütü PKK ve FETÖ adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezası istemiyle geçtiğimiz günlerde mahkeme karşısına çıkan ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’a, ABD’nin 1 numarasından destek geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile daha önce yaptığı görüşmelerde ısrarla Brunson’un iadesini isteyen ABD Başkanı Donald Trump, önceki gece yaptığı twitter paylaşımında, din adamı görünümlü casus Brunson’un “iyi bir beyefendi” olduğunu iddia etti.


DOSYASI KABARIK

ABD Başkanı Trump, attığı tweette Brunson’un Türkiye’de zulme uğradığını ileri sürerek, “Ona bir casus diyorlar ama ben ondan daha çok casusum” ifadelerini kullandı. Trump, bu sözleriyle Brunson’un casus olduğunu bir nevi kabul etmiş oldu. Ancak 16 Nisan’da çıktığı ilk duruşmada ağlama krizine giren ve hakkındaki iddiaları reddeden Brunson’un dosyası bir hayli kabarık. Güvenlik güçlerinin elindeki, Brunson’un FETÖ üyeleriyle çok sık bir araya gelmekten sadece Kürt vatandaşların kabul edildiği bir kiliseye, sürekli sınır bölgesi ziyaretlerinden Suruç’taki PKK’lılarla temasına kadar birçok bilgi ve belge, Trump’ın bahsettiği ismin bir papazdan ziyade casus olduğunu ortaya koyuyor.

İADESİNİ İSTEMİŞTİ

Brunson’un Ağustos 2017’de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklanmasının ardından Türkiye ile ABD arasında gelişen tüm heyetler arası görüşmelerde ve ikili diyaloglarda Papaz Brunson’un serbest bırakılarak iade edilmesi en önemli maddelerden biri oldu. ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı hemen tüm ikili görüşmelerde bu konuda adım atılması talebini yineledi.


FETÖ’YE DESTEK

İddianamede Brunson’un ABD’li bir askere gönderdiği 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj da yer almıştı. Brunson, mesajında “Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız” ifadelerini kullanmıştı.

  • Ver papazı, al papazı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı konuşmalarında ABD Başkanı Trump’ın, Brunson’ın iadesine ilişkin talepte bulunduğunu dile getirerek, bunun ancak ABD, Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade ederse gerçekleşebileceğini belirtmişti. Erdoğan, “Pensilvanya’da bu nasipsiz adamın peşinden giden profesörler var. Amerika onlara 400 dönüm arazi tahsis etmiş. Amerika’nın bir sesi çıkıyor mu? Çıkmıyor. Defaatle görüşmemize rağmen, 85 koli dosyayı bunlara göndermemize rağmen ses çıkıyor mu? Çıkmıyor. Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var verin yargılayalım diyorum. Hemen, ‘karıştırma orayı’ diyorlar” demişti.
#ABD
#Donald Trump
#FETÖ
#Andrew Brunson
6 yıl önce