|

Tuareg isyanı darbe yaptırdı

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 26/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 02:15 - 26/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Tuareg isyanı darbe yaptırdı
Tuareg isyanı darbe yaptırdı



Mali'nin kuzeyindeki Tuareg isyanını bahane eden ordu bir darbe ile Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure'yi devirdi. Darbeye uluslararası tepkiler gelmeye başladı.

Fransa'da yayınlanan Le Monde gazetesi 23 Mart tarihli nüshasında Mali'deki askeri darbeyi "Mali iktidarı askeri darbe ile devrildi" başlığıyla sürmanşetinden gördü.

Haberin manşetinde Tuareg isyancılarının yeni saldırısının Mali Başkanı Amadou Toumani Toure'nin iktidarını zayıflattığına dikkat çekiliyor.

Gazete haberinde ordunun Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure'yi 21 Mart Çarşamba gününü 22 Mart Perşembe gününe bağlayan gece devirdiği ve başkent Bamako'nun yüksek kesimlerindeki Koulouba başkanlık sarayını ele geçirdiği haberini veriyor.

Haberde isyancıların ele geçirdiği ulusal televizyon yayınında cunta sözcüsü üsteğmen Amadou Konare'nin titreyen sesiyle Başkan Amadou Toumani Toure'nin "yetersiz ve kabul edilemez" iktidarını sona erdirdiklerini açıkladığı bilgisi de veriliyor.

Haberde darbenin yapılma nedeni aktarılırken, "Mali İslami terör, Libya devrimi ve Tuareg isyanının şoklarına dayanmadı" deniliyor.

Gazete Mali ordusu içerisinde birkaç haftadır isyan dedikodusu yapıldığına dikkat çekiyor ve Frankofon demokrasisinin Afrika'daki bir örneğini yirmi yıldır bu ülkede sürdüren Mali Cumhuriyeti'nin Sahara'daki İslamcı şiddet olayları, Libya devrimi ve Tuareg isyanının oluşturduğu üçlü şoka dayanamadığının altını çiziyor.

Haberde "Demokrasinin geri kazanımı ve devletin yeniden yapılanması için Ulusal Komite" adına hareket eden askerlerin yönetimi ele aldığı aktarılıyor.

Darbe ile birlikte Mali'de karışıklığın artması Tuarek isyancılarla çatışmaların büyümesi bekleniyor.


En fakir ülkelerden biri
Yüzölçümü : 1,240,192 km

Dini Yapı: % 90 Müslüman, % 1 Hıristiyan, % 9 yerli inançlar

Nüfus: 14,533,511

Bağımsızlık : 22 Eylül 1960

Dünyanın en fakir 25 ülkesinden birisi..

Ülkenin % 65'i çöl ya da yarı çöl

Yüzde on nüfus göçebe.. 1996 – 2010 yılları arasında senelik yüzde beş büyüdü.

Kişi başına gelir: 1300 dolar

İşsizlik : % 30

İhracat : 2,7 milyar dolar

İthalat: 2,9 milyar dolar

Okuryazarlık: % 46.4



12 yıl önce