|

Turabi tutuklandı

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'le arası bozulduktan sonra dışlanan Turabi, John Garang liderliğindeki Hristiyanlarla yaptığı anlaşmanınardından tutuklandı.

.
00:00 - 22/02/2001 Perşembe
Güncelleme: 14:50 - 7/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Turabi tutuklandı
Turabi tutuklandı

Sudan'da muhalefetteki Ulusal Halk Kongresi (UHK) Genel Sekreteri Hasan Turabi tutuklandı. Yakınlarından alınan bilgiye göre, Turabi dün akşam evine gelen güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak götürüldü. Tutuklamayla ilgili resmi açıklama yapılmadı. Yakınları, Turabi'nin partisi UHK güneyli asilerle ittifak yaptığı için tutuklandığını söylediler.

UHK ile güneyli isyancıların Sudan Halk Kurtuluş Ordusu, önceki gün anlaşma imzalamıştı. 10 maddelik anlaşma metninde, özellikle "rejimi totaliter politikalardan vazgeçirmek için halk direniş hareketinin canlandırılması gerektiği" belirtiliyordu. Turabi meclis başkanlığı yaparken iktidardaki General Ömer Beşir'in müttefikiydi, ancak 1999 Aralık ayında görevden uzaklaştırılınca, Beşir'e karşı cephe almıştı. Turabi, İslamcı çevrelerle öğrenciler arasında büyük saygınlığa sahip.

Ebedi düşmala anlaşma

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'le arası bozulduktan sonra yönetimden dışlanan Sudan Vatan Kongresi Partisi (SVK) Başkanı Dr. Hasan Turabi önceki gün herkesi şaşırtarak, ebedi siyasi düşmanı Sudan Halkı Bağımsızlık Ordusu (SPLA) Başkanı John Garang ile Hartum yöhetimine karşı birlikte savaşmak için anlaşma yapmıştı. Anlaşma hem Sudan'da hem de Afrika'da büyük yankı uyandırdı. Turabi, eskiden akıl hocalığını yaptığı Sudan Devlet Başkanı General Ömer el-Beşir'in yönetimi tamamen terkedinceye kadar Garang ile anlaşmalı kalacaklarını açıklamıştı. Turabi önceki gün düzenlediği basın toplantısında, her iki grubun karşılıklı anlaştığı kararların, "Vatan Kongrasi Partisi ile SPLA arasındaki karşılıklı uyum kararları" adı altında toplandığını ve kararların 17 ve 19 Subat arasında İsviçre'nin cenevre kentinde alındığını açıklamıştı.

Turabi, anlaşmayı, Arapların İsraillilerle savaş halinde olmalarına rağmen, tarafların siyasi diyaloglarını sürdürmelerine benzetti.


23 yıl önce