|

‘Türk Armin’ kazandı

Almanya’da Kuzey Ren-Vestfalya eyalet seçimlerinde Merkel’in partisi zafer yazarken “Türk Armin” lakaplı Armin Laschet eyaletin yeni başbakanı oldu. Angela Merkel dördüncü başbakanlık şansına biraz daha yaklaşırken Türkiye aleyhtarı Martin Schulz büyük hezimet yaşadı. Kalesini kaybeden solun deprem yaşadığı eyalette aşırı sağ ilk kez meclise girdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/05/2017 Salı
Güncelleme: 07:48 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
​‘Türk Armin’ kazandı
​‘Türk Armin’ kazandı

Almanya’nın 20 milyon nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) pazar günü yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinin galibi Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) oldu. Yaklaşık 13 milyon seçmenin yaşadığı eyaleti 2010’dan beri yöneten Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller kalelerini kaybederek muhalefet koltuklarına döndü. Almanya’daki seçmenlerin yaklaşık beşte biri Kuzey Ren-Vestfalya’da yaşıyor. Ülkede dört buçuk ay sonra genel seçimler yapılacak. SPD yenilgisi, CDU'nun zaferiyle sonuçlanan eyalet seçimi parti Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel’i adeta kanatlandırmış oldu.

SOLUN KALESİ DÜŞTÜ

KRV eyaleti Sosyal Demokratların kalesi sayılıyordu. 2005-2010 arasındaki dönem haricinde, eyalette yaklaşık 50 yıl boyunca iktidar Sosyal Demokratlar’da oldu. Bu nedenle, eylül ayında yapılacak federal meclis seçimleri öncesinde Sosyal Demokratların eyalette oy kaybetmesi, Türkiye aleyhtarı sözleriyle dikkat çeken partinin başbakan adayı Martin Schulz açısından büyük bir hezimet teşkil ediyor.

YENİ BAŞBAKAN
“TÜRK ARMİN”

“Türk Armin” olarak adlandırılan Hristiyan Demokrat Birlik partili Armin Laschet, KRV'nin yeni başbakanı oldu. Türk kökenlilere yönelik izlediği ılımlı siyaset nedeniyle kendisine “Türk-Armin” lakabı verilen 56 yaşındaki Laschet seçim kampanyasında iç güvenlik konusunu ön plana çıkartarak puan topladı. “Eyaletin suç işleyenlere karşı sıfır hoşgörü göstereceğini” belirten Laschet, iç güvenliğe ilişkin 15 maddelik bir program hazırladı. Seçimlerde iktidara gelmesi halinde yeni 2 bin 300 polisin işe alınacağını vaat etti.

IRKÇI PARTİ
MECLİSE GİRDİ

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ilk kez eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. AfD’nin oy oranı ilk sonuçlara göre yüzde 7,5 oldu. AfD böylelikle Almanya’daki 16 eyalet parlamentosundan 13’ünde temsil ediliyor olacak. Sosyal Demokratlar ile koalisyonda bulunan Yeşiller partisi de 5 puandan fazla oy kaybederek, oyların yüzde 6’sını aldı. Sol Parti de yüzde 5 barajını kılpayı aşarak parlamentoya girmeyi başardı. Sol Parti’nin oy oranı yüzde 5 oldu.

Türk kökenli dört
vekil

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) parlamento seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre dört Türk kökenli milletvekili parlamentoya girdi. CDU’nun adayı seçilemezken, SPD üç, Yeşiller ise bir Türkiye kökenli vekil çıkardı. Resmi olmayan sonuçlara göre SPD milletvekilleri Serdar Yüksel ile İbrahim Yetim yeniden seçilmeyi başardı. Aynı partiden Volkan Baran da ilk kez meclise girdi. Yeşiller’den aday olan Berivan Aymaz parlamentoya giren diğer Türkiye kökenli aday oldu. CDU milletvekili Serap Güler ise bu kez seçilemedi. Yeşiller Milletvekili Arif Ünal ise bu kez aday olmadı. 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde daha önce beş olan Türkiye kökenli milletvekili sayısı dörde düşmüş oldu.

AB’nin geleceğini görüştüler

Fransa’da görevi devraldıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Almanya’ya yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Merkel, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında AB’ye ilişkin orta vadede yeni bir yol haritası oluşturmak istediklerini vurguladı. Merkel, Avro Bölgesi’nin uyumunu daha da derinleştirerek krizlere karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da AB’nin geleceğinin Almanya-Fransa ilişkilerine bağlı olduğunu savunarak, Avrupa’daki sözleşmelerin değiştirilmesinin kendileri için bir tabu olmadığını söyledi.


#Almanya
#Eyalet seçimleri
#Martin Schulz
7 yıl önce