|

Türk-İsrail ittifakına perçin

Arı Hareketi, Begin-Sedat Stratejik Etüdler Merkezi ve Friedrich Naumann Vakfı'nca düzenlenen "Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve İşbirliği" Konferansı'nda Müslüman ülkelere Türk-İsrail ittifakına katılma çağrısı yapıldı.

.
00:00 - 10/06/1999 Perşembe
Güncelleme: 12:19 - 27/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk-İsrail ittifakına perçin
Türk-İsrail ittifakına perçin

İstanbul- ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Carolyn Huggins, ülkesinin Ortadoğu'da kalıcı bir barış istediğini söyledi. Arı Hareketi, Begin-Sedat Stratejik Etüdler Merkezi ve Friedrich Naumann Vakfı'nca The Marmara Oteli'nde düzenlenen "Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve İşbirliği" konferansı dün başladı. Konferansın açılışında konuşan ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Huggins, Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve İşbirliği'nin ABD'nin çok önem verdiği bir konu olduğunu söyledi. Bölgenin ekonomik ve stratejik açıdan önemli bir bölge olduğuna işaret eden Huggins, Türkiye'nin bölgede İsrail ile ilişkileri tam oluşturan ilk Müslüman devlet olduğunu vurguladı. ABD'nin son 50 yıl içinde Türkiye ve İsrail ile kalıcı ilişkilerin kurulması için çaba harcadığını kaydeden Huggins, Ortadoğu barış sürecinin ABD, İsrail ve Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirtti.

Askeri çevreler itici güç

İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Eli Shaked de, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gelişmesinde askeri çevrelerin itici rol oynadığını ve bugün bu ilişkilerin askeri olmanın yanında, ekonomiyi de içerdiğini kaydetti. Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliğinin başka bir ülke aleyhinde olmadığını da belirten Shaked, şunları söyledi: "Umudum, diğer ülkelere model oluşturmaktır. Ortadoğu'daki diğer ülkelerin bizi anlayışla karşılamaları lazım. Bu ülkelerin bölgesel işbirliğinin yararına inanmaları lazım. Halklarımızın menfaati, eğitim ve bölgeye biraz daha demokrasi getirmek için işbirliği yapıyoruz. Bölgedeki diğer ülkelerin de Türkiye ve İsrail ile güçbirliğine girmelerini istiyoruz". Konferans, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak sürdürüldü. İki gün sürecek konferansın dün yapılan üç oturumunda, "Doğu Akdeniz'de Bölgesel Güvenlik", "İç istikrarsızlık ve Güvenlikle İlgili Sorunlar", "Konvansiyonel ihtilaflara ilişkin Geleceğe Yönelik Senaryolar" konuları ele alındı. Bugün de, "Kitle İmha Silahlarının Kapsamı", "Bölgesel Aktörler Arasında İşbirliği İmkanları", "Doğu Akdeniz'in Güvenliğinde Bölge Dışı Güçlerin Rolü" ve "İç Politikanın Dış Politikaya Katkıları" konulu 4 panel yapılacak.


25 yıl önce