|

Türk Kasap Rüstem'in 'helal et' zaferi

Almanya'da Karlsruhe kentinde bulunan Federal Anayasa Mahkemesi Türk kasap Rüstem Altınküpe'ye İslam dininin öngördüğü gibi hayvanları uyuşturmadan kesme izin verdi

Berlin
00:00 - 25/11/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 25/11/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk Kasap Rüstem'in 'helal et' zaferi
Türk Kasap Rüstem'in 'helal et' zaferi

Almanya'daki Türk kasap Rüstem Altınküpe 11 yıllık dini üsüllere göre kesim mücadelesini kazandı. Hessen eyaletindeki Asslar kentinde 18 yıldan bu yana kasaplık yapan Rüstem Altınküpe, Leipzig kentindeki Federal İdare Mahkemesi'nin aldığı bir kararla, artık hayvanları uyuşturmadan kesebilecek. Mahkeme kararında, din özgürlüğü gerekçe gösterilerek 39 yaşındaki Rüstem Altınküpe'ye, hayvanları uyuşturmadan kesme izni verildi.


BAYRAM MÜJDESİ

Karar yaklaşan Kurban Bayramı'na hazırlanan Müslümanlara bayram hediyesi oldu. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Nedim Elyas da, kararla ülkedeki İslamiyet'in güçlendiğini belirterek, 'Müslümanlar için var olan dezavantajlı durum ortadan kaldırılmıştır' dedi. Ancak çok sayıda hayvan koruma derneği, kararı, Hayvanları Koruma Yasası'na aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Alman Hayvanları Koruma Birliği Başkanı Wolfgang Apel, hayvanların uyuşturulmadan kesilmesi talebinin ticari amaçlı olduğunu söyledi.


YAHUDİLERE ÖZEL İZİN

Alman Hayvanları Koruma kanunu, hayvanların uyuşturulmadan kesilmelerini yasaklıyor, ancak zorunlu durumlarda buna izin veriyor. Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı'nın bir sözcüsü, bugüne kadar sadece Yahudilerin bu tür özel izin istediklerini, bu iznin Müslümanlara verilmesinin de normal olduğunu belirtti.


Müslümanlar 11 yıl bekledi

Almanya'da 24 yıldan bu yana yaşayan Altınküpe de, müşterilerinin yalnızca dinsel kurallara göre kesilen hayvanları yedikleri gerekçesiyle, mahkemeden hayvanları uyuşturmadan kesebilmek için izin verilmesini istemişti. Federal Yargıtay, 1995 yılında aldığı bir kararla, İslam dininin bir hayvanın uyuşturulmadan kesilmesini mecbur kılmadığı gerekçesiyle Türk vatandaşının talebini reddetmişti. Altınküpe, 2002 yılının ocak ayında hayvanları uyuşturmadan kesebilmek için Karlsruhe kentindeki Federal Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda da haklı bulunmuş, Lahn-Dill bölgesi yerel yönetimiyle bu konuda ihtilafa düştüğü için dava, Federal İdare Mahkemsi'ne intikal etmişti.


17 yıl önce