|

'Türk polisini takdir ediyoruz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü McCormack, İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğu'na düzenlenen saldırıyı kınayarak, Türk polisinin Amerikan diplomatlarının hayatını korumak için gösterdiği cesareti takdirle karşıladığını söyledi.

İha
00:00 - 10/07/2008 Perşembe
Güncelleme: 16:02 - 10/07/2008 Perşembe
Yeni Şafak
'Türk polisini takdir ediyoruz'
'Türk polisini takdir ediyoruz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, sabah saatlerinde İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğu'na düzenlenen saldırıyı kınayarak, Türk polisinin Amerikan diplomatlarının hayatını korumak için gösterdiği cesareti takdirle karşıladığını söyledi.

McCormack düzenlediği günlük basın brifinginde uydu fotoğrafı üzerinde konsolosluğa yapılan saldırı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Türk polisinin olayda gösterdiği cesareti takdirle karşıladığını ifade eden McCormack, "ABD bugün İstanbul'daki Amerikan Konsolosluğu'na yapılan terörist saldırıyı kınamaktadır. Saldırıda hayatını kaybeden 3 polisin ailesine taziyelerimizi bildiriyoruz ve diğer yaralı polislere de geçmiş olsun diliyoruz. Olaylara süratli şekilde müdahale eden polis yetkililerine minnettarız. Türk polisinin Amerikan diplomatlarını korumak için gösterdikleri cesareti son derece takdir ediyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün saldırıyı kınayıcı açıklamalarını ve Ankara ile İstanbul'daki Türk yetkililerinin desteklerini de takdirle karşılıyoruz. Ülkelerimiz geçmişte olduğu gibi terör tehdidine karşı göğüs germeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

McCormack, saldırıyı kimin düzenlediği ile ilgili Türk hükümetiyle görüştüklerini ifade etti. Bir basın mensubunun Türk polisinin saldırıyla ilgili El Kaide'nin sorumlu olabileceği şeklinde yaptığı açıklamanın sorulması üzerine McCormack, şu an itibariyle bunu destekleyecek yeterli bilgilerinin olmadığını kaydetti.

McCormack, saldırının terörist saldırısı olduğunun kesin olup olmadığının sorulması üzerine de, "Bir grup şahıs, ABD'nin diplomatik tesisinin çok yakınlarındaki bir yere saldırı düzenliyor ve bence bu bir terörist saldırısıdır" yanıtını verdi.

Saldırı sırasında konsolosluk binasının derhal kilitlendiğini belirten McCormack, bütün personelin daha yukarıda bulunan güvenli bölgelere aktarıldığını ve tehlike geçtikten sonra da personelin evlerine gittiğini söyledi.

McCormack, konsoloslukta genel işlerin yarın devam edeceğini ancak vize işlemlerinin yapılmayacağını da ifade etti. Bir basın mensubunun saldırıyla ilgili önceden duyum alıp almadıklarıyla ilgili sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "Bazıları genel bazıları da belirli olmak üzere her gün birçok tehdit alıyoruz ama bugünkü olayla ilgili önceden bir tehdit almadık. Türkiye ve bölgede gerçek bir tehdit ortamı var. Yetkilerimiz yeterli güvenlik önlemlerini zaten alıyorlar" dedi.

16 yıl önce