|

Türkiye 800 bin Bulgar'a tazminat ödesin

Bulgaristan Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, “Türkiye 800 bin Bulgar göçmenin mal varlığını bu kişilerin varislerine ödemeli” dedi.

Aa
00:00 - 18/10/2010 Pazartesi
Güncelleme: 22:00 - 18/10/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye 800 bin Bulgar'a tazminat ödesin
Türkiye 800 bin Bulgar'a tazminat ödesin

Yurtdışındaki Bulgarlardan Sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, Kurtuluş Savaşı öncesi dönemde Osmanlı İmparatorluğu'ndan 'göçe zorlanan Bulgarların' varislerinin Türkiye'den tazminat almaları gerektiğini ileri sürdü.

Dimitrov, BTA haber ajansına yaptığı açıklamada yüz binlerce Bulgarın bugünkü Türkiye topraklarında bıraktıkları mal varlıklarına ilişkin gerekli evrakların 2011 yılının sonuna dek toplanmasının şart olduğunu ifade ederek, 'Türkiye 800 bin Bulgar göçmeninin mal varlığını bu kişilerin varislerine tazmin etmeli' diye konuştu.

Trakya'nın Edirne havzası ve Anadolu'nun birçok bölgesinden göç eden Bulgarların tapu ve sigorta poliçelerinin derleme ve toplama kampanyasının sürdüğünü kaydeden Dimitrov, 'Zamanında her şeyi geriye bırakıp hiçbir evrak almadan kaçanların olduğunu da biliyoruz, onları da düşünüyoruz' dedi.

Kampanyanın halen başlangıç aşamasında bulunduğunu kaydeden Dimitrov, 'Zor olan bu süreç kapsamında oluşturmakta olduğumuz arşiv önümüzdeki yılın sonuna dek tamamlanmalıdır' ifadesini kullandı.


-'OSMANLI ARŞİVİ BİZDE'-

Dimitrov, özellikle 1903 – 1913 döneminde göç eden ve daha önce sahip oldukları mal ve mülk varlığı ile ilgili ellerinde hiçbir evrak bulunmayan göçmen varislerinin endişe etmemeleri gerektiğini kaydederek, 'Osmanlı devleti arşivinin neredeyse tamamı bizim elimizde' dedi.

Tazminat talebine ilişkin tüm bilgilerin Devlet Arşivler Ajansı'nın elektronik belleğine kaydedileceğini belirten Dimitrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Toplanacak tüm bilgileri, Türkiye'den tazminat talebinde bulunacak hükümetimize takdim edeceğiz. Şu sıralarda ödenecek tazminatın bedelini belirlemek mümkün değil ancak Türkiye bu konuda iyi niyet göstermektedir. Bu sürecin zarfında birçok şey tartışma konusu olabilir, çünkü geçmişte bu mal ve mülk varlığı farklı döviz birimleriyle hesaplanmıştır.'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Eylülde Bulgaristan'a yaptığı çalışma ziyareti sırasında bir Bulgar gazetecinin aynı konu ile ilgili sorusuna Başbakan Boyko Borisov, 'Belge olursa ancak talep olabilir. Belge olmadan konuşmak yersiz' yanıtını vermişti.

Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov ise yaklaşık bir yıl önce yaptığı bir açıklamada, Türkiye'den talep edilen tazminat bedelini 20 milyar dolar dolayında göstererek, bu tazminatın ödenmesini Bulgaristan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğine koşul olarak göstermişti.

Dimitrov'a tepki gösteren Başbakan Borisov, 'Bir gaf daha yapsın koltuğundan olur' uyarısında bulunmuştu.


14 yıl önce