|

'Türkiye, AB pastasını büyütür'

Aa
00:00 - 11/06/2008 Çarşamba
Güncelleme: 19:09 - 11/06/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
'Türkiye, AB pastasını büyütür'
'Türkiye, AB pastasını büyütür'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye gibi büyük bir ekonomi, Avrupa Birliğinin mevcut pastasını daha da büyütecektir. Mevcut olan pastadan pay alma yerine daha çok büyüttüğü pastadan payını alacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, Hırvatistan Ekonomi Odası'nda düzenlenen Türk-Hırvat İş Konseyi Toplantısı'nda konuştular. Toplantıya, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de katıldı. Gül, Türkiye ile Hırvatistan'ın sadece Balkanlar'da değil, uluslararası seviyede de aynı görüşleri paylaşan, ayrıcalıklı dostluğa sahip iki ülke olduğunu belirterek, ekonomik ilişkilerin gelişmesini iki tarafın da istediğini söyledi.

Ekonomik alanda büyük potansiyel olduğunu, ancak bunun harekete geçmediğini anlatan Gül, iki ülkenin AB'ye üyelik yolunda da birlikte ilerlediğini ifade etti.

Türkiye ile Hırvatistan'ın farklı alanlardaki standartlar, hukuk, işleyen piyasa ekonomisine sahip iki ülke olarak müzakerelere başladığını dile getiren Gül, bunun, karşılıklı iş yapmak için de garanti ve güven ortamı oluşturduğunu kaydetti.

Gül, Türkiye'nin, AB'ye tam üyeliği stratejik hedef olarak gördüğünü ifade ederek, nüfusu ve ekonomisi büyük ülkelerin katılım süreçlerinin kolay olmadığını yineledi. Cumhurbaşkanı Gül, İspanya gibi deneyimlerin bu süreçlerin zahmetli olduğunu gösterdiğini ifade etti. Türkiye'nin reform sürecini güçlü bir şekilde devam ettirmeye, müzakere sürecini de zamanında tamamlamaya kararlı olduğunun altını çizen Gül, “Türkiye gibi büyük bir ekonomi, Avrupa Birliğinin mevcut pastasını daha da büyütecektir. Mevcut olan pastadan pay alma yerine daha çok büyüttüğü pastadan payını alacaktır. Müzakere sürecinin sonuna yaklaştığımız yıllarda, bunu bütün Avrupa kamuoyunun çok daha iyi anlayacağına eminim” diye konuştu.

Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Mesic ve Başbakanı Ivo Sanader ile yapılan görüşmelerde ilişkileri ekonomik sahada da geliştirme konusunda mutabakata varıldığını belirterek, “Siyasi iradeler samimi mutabakata varmazlarsa iş adamlarının başarıları kolay olmaz” dedi.

Siyasi açıdan teşrik ve alt yapının olmasının iş adamlarının işlerini kolaylaştıracağına dikkati çeken Gül, iş adamlarına, “Başarılarınız övünç kaynağımız olacaktır” diye seslendi.

Türk-Hırvat İş Konseyi Toplantısı'nın, sıradan bir toplantı olmadığını ifade eden Gül, toplantının önemli bir dönüm noktası olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Hırvatistan'ın yetişkin bir nüfusa ve birikmiş tecrübeye sahip olduğunu anlatarak, Türkiye'nin de ekonomik açıdan dünyada önemli bir yerde bulunduğunu söyledi.

Müteahhitlik ve turizm alanlarında iki ülkenin de önemli deneyime sahip olduğunu kaydeden Gül, iki ülkeyi bu konularda rakip değil, tamamlayıcı olarak görmek gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Hırvatistan'ın turizm açısından iki cazip ülke olduğunu belirterek, özellikle otel inşası ve işletmeciliği konusunda önemli deneyimi olduğunu kaydetti. Marina inşaatı, deniz araçları yapımı konusunda iki ülkenin de başarılı olduğunu ifade eden Gül, Hırvatistan'da yakın gelecekte yapılacak tersane özelleştirmelerine de değindi. Gül, yaptığı görüşmelerde bu konuda kendisine bilgi aktarıldığını bildirerek, Türk iş adamlarını bu alanlarda yatırıma çağırdı.

“Nerede iş birliği yapılabilir, nerede kar var bunu tespit edecek olan sizlersiniz” diyen Gül, Mesic ile iş konseyine katılmalarının siyasi iradenin en üst seviyede olduğunu gösterdiğini kaydetti.


Hırvatistan Cumhurbaşkanı Mesic de ülkesinin Türkiye'yi ilgiyle takip ettiğini söyledi.

İki ülkenin AB yolunda iyi bir iş birliği içinde olduğunu belirten Mesic, siyasi iradelerin de ekonomik ilişkileri yoğunlaştırdığını ifade etti.

Türkiye ile Hırvatistan'ın başarılı ortak ekonomik projeler geliştirdiğini anlatan Mesic, iş birliği için kullanılmamış birçok alan olduğuna dikkati çekti.

Büyük yatırımların yeni iş imkanları sağlayacağına işaret eden Mesic, “Türk vatandaşlarının evlerinde görmek isteyeceği Hırvat ürünleri olduğuna eminim. Bu konuda iş sizlere düşüyor. Birbirinizi tanıyın ve ticari ilişkileri geliştirin” diye konuştu.

Mesic, konuşmasının sonunda, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda bu akşam oynanacak Türkiye-İsviçre maçına değinerek, “Bayrağında ay-yıldız olan bir ülkeyiz. Bu akşam kimi tutacağımız belli” dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez de Hırvat-Türk İş Konseyi'nin Hırvatistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra kurulan ilk konseylerden olduğunu anımsattı.

Balkanlar'da 15 bin Türk firmasının faaliyet gösterdiğini belirten Üzülmez, Hırvatistan'da da Türk iş adamlarının daha fazla faaliyet göstermek istediğini söyledi.

Hırvatistan'daki özelleştirmelerin Türk iş adamlarının ilgi alanında olduğunu ifade eden Üzülmez, iki ülke arasında geçmişte imzalanan anlaşmalara işlerlik kazandırılmasını istedi.

Transit geçiş belgelerinin artırılmasını isteyen Üzülmez, nakliyecilerden alınan vergilerin Hırvatistan tarafından geri ödenmediğini ifade ederek, bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, İş Konseyi toplantısından önce Başbakanlık Binası'ndan yürüyerek geldiği, Zagreb'i panoramik gören Griç Meydanı'ndan kenti seyretti. Rehberden kent hakkında bilgi alan Gül, karşılaştığı turistlere selam verdi. Turistler de Gül'ün fotoğraflarını çekti.

16 yıl önce