|

Türkiye, AB'ye yarar sağlar

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Yakış: "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması, diğer tüm üye ülkelere büyük yarar sağlar"

Aa
00:00 - 17/06/2008 Salı
Güncelleme: 21:32 - 17/06/2008 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, AB'ye yarar sağlar
Türkiye, AB'ye yarar sağlar

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması, diğer tüm üye ülkelere büyük yarar sağlar" dedi.

Bulgaristan'ı ziyaret eden 4 kişilik TBMM heyetinin başkanı Yaşar Yakış, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nda "Diplomatik Kulüp" üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.

Yakış, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreci" konulu konuşmasında, Türkiye'nin bu süreçte geçirdiği aşamaları anlattı. Üst düzey bakanlık yetkilileri ve çok sayıda yabancı diplomatın dinlediği konuşmasında Yakış, Türkiye'nin daha 2004 yılında Avrupa Birliği'ne üyelik kriterlerine uyum sağladığını söyledi. Yakış, "Ülkemizin Avrupa Birliği üyeliğine alınmaması bizim için trajedi olmaz, ancak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması diğer tüm üye ülkelere büyük yarar sağlar" diye konuştu.

Türkiye'nin, zamanında Bulgaristan'ın NATO üyeliğini desteklediğini, şimdi de Bulgaristan'ın AB konusunda Türkiye'nin en sadık destekçilerinden biri olarak dikkat çektiğini belirten Yakış, iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığını, Bulgaristan'ın da Türkiye için karayolundan AB'ye yapılan ihracatın kapısı olduğunu bildirdi. Yakış, ABD'den sonra NATO'da ikinci en büyük orduya sahip ve dünyanın 17. en güçlü ekonomisi olan Türkiye'nin, dinamik ve genç nüfusuyla, yaşlanmaya yüz tutan Avrupa nüfusu için güçlü bir destek potansiyeli oluşturduğunu vurguladı.


1915 OLAYLARI

Konuşmasında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına da değinen Yakış, "Türkiye, bu konuda arşivlerin açılması ve araştırılmasında ısrar etmektedir. Tarihçiler olup bitenlere baksın, onları incelesin" dedi.

Yakış, Bulgaristan'daki kimi belediye meclislerinin aldıkları kararlarda, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde yaşanılan olayları "Ermeni halkına karşı soykırım uygulaması" biçiminde yorumlayıp yargı koymaya çalıştıklarını hatırlattı.

Yakış, aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisinin oy çoğunluğuna sahip olduğu belediye meclis kurullarının böylesi bir yargı koymalarının yerel yönetimin yetkisini aşan bir girişim olduğunu söyledi. 2. Dünya Savaşı sırasındaki Holokost'un yanısıra, Ruanda ve Srebrenitza'daki olayların mahkemece soykırım olarak ilan edildiğini, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki 1915 olayları konusunda ise bir mahkeme kararı alınmadığını önemle vurgulayan Yakış, "Bırakın, mahkeme karar versin" diye konuştu.

Türkiye'nin, 1915 olayları konusunda tarihsel gerçeklerle yüzleşmeye hazır olduğunu ifade eden Yakış, aynı iradeyi, aynı kararlılığı ve açıklığı Ermenistan'dan da görmek istediklerini dile getirdi. Bulgaristan'a 3 günlük bir ziyerette bulunan Yakış ve beraberindeki heyette yer alan AKP milletvekilleri İbrahim Kavaz ve İsmail Hakkı Biçer ile DTP milletvekili Bengi Yıldız, bugün Bulgaristan Parlamentosu'nda temas ve incelemelerde bulundular.

TBMM heyeti, Bulgaristan Parlamentosu Türkiye Dostluk Komisyonu Başkanı Atanas Mercanov ile parlamentoda grubu olan, üyelerinin çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Kazım Dal ile biraraya geldiler. Heyet üyeleri ayrıca, Bulgaristan Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri tarafından da kabul edildiler.

Ülkedeki temas ve incelemelerini sürdüren heyet, yarın Bulgaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kameliya Kasabova ve Bulgaristan'ın AB ile ilişkilerinden sorumlu bakanı Gergana Grinçarova ile biraraya gelecek.

16 yıl önce