|

Türkiye baharı

Kürt sorununun çözümü için 21 Mart'ta atılan tarihi adım ve barış için varılan toplumsal uzlaşı dünyanın da gündeminde. Süreç, Ortadoğu'da memnuniyetle karşılanırken ABD, Avrupa ve Rusya PKK'nın ateşkes adımını 'umut verici' olarak değerlendirdi. Doğu'dan Batı'ya tüm medya, gelişmeyi 'savaşın sonu, barışın başlangıcı' olarak duyurdu.

.
00:00 - 23/03/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:34 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye baharı
Türkiye baharı

21 Mart'ta Diyarbakır'da yaklaşık bir milyon kişinin katılımıyla kutlanan Nevruz bayramı PKK'nın ateşkesi kabul etmesiyle Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Tarihi gün dünya gündeminin ilk sıralarına oturdu.

DÜNYAYI ETKİLER

35 yıldır süren ve 40 bin insanın canına mal olan savaşın artık sona ereceği umudu dünya liderlerini de memnun etti. İlk olumlu açıklamalar Washington'dan geldi. ABD Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Ed Whitfield 'Eğer sorun çözülürse, bu durumun sadece bölgeye değil dünyaya olumlu etki edeceğini düşünüyorum.' dedi.

AP GELECEĞE BAKACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilisi ise PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ateşkes çağrısında bulunduğu mektubu ile ilgili 'Türk ve Kürt tarafının birlikte çalışacağını duymak çok güzel.' diye konuştu.

Diğer bir olumlu açıklama da Avrupa Parlamentosu'ndan geldi. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonunda kabul edilen Türkiye İlerleme raporuna yönelik değişiklik önergeleri dün görüşülerek kabul edilirken Kürt meselesine ilişkin yaşanan barışçıl ve demokratik sürecin tarihi bir anlaşmaya dönüşeceği umudunun altı çizilerek bu konuda tüm taraflara, medyaya ve sivil topluma görev düştüğü belirtildi. Raporu değerlendiren AP'nin Hollanda Sosyal Demokrat Milletvekili Emine Bozkurt 'Bu seneki Türkiye raporunun geçmişe değil, daha çok geleceğe bir bakış olduğunu' söyledi.

Suriye'de tansiyon düşecek

Yaşanan sürecin çok önemli olduğuna değinen Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Vıçıslav da 'Öcalan'ın çağrısı hem Türkiye içinde hem de bölgede tansiyonun düşmesine katkı sağlar. Tüm bölge ve Suriye'de tansiyon düşer. Suriye'de Kürtlerin kontrolündeki bölgede istikrar sağlanabilir' dedi. Rusya'daki Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Merab Şamoyev de, ateşkes çağrısı ve silahlı unsurların yurtdışına çıkması yönündeki açıklamaya tam destek verdiklerini söyledi.


11 yıl önce