|

Türkiye ekonomisi Avrupa'yı korkutuyor

ABD'li ünlü İslam araştırmaları uzmanı John Esposito Türkiye'nin AB'ye alınmamasını bir ironi olarak niteledi. Esposito, 'Türkiye ekonomik açıdan AB için bir tehdit. AB'ye alınmamasının nedeni sadece din ve kültür değil. Büyük ve güçlü bir ülke olması da etkili faktörlerden biridir' dedi.

Aa
00:00 - 9/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:08 - 8/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Türkiye ekonomisi Avrupa'yı korkutuyor
Türkiye ekonomisi Avrupa'yı korkutuyor

ABD'li ünlü İslam araştırmaları uzmanı ve Washington'daki Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John L.Esposito, Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili, 'Bazı insanların farkında olmadığı küçük ülkeler Avrupa Birliği'ne alınırken, Türkiye'nin dışarıda bekletilmesi büyük bir ironidir' dedi.

Bosna Hersek İslam Birliği'nin (Diyanet İşleri Başkanlığı) davetlisi olarak gittiği Saraybosna'da, Türkiye'nin AB süreci ile ABD ve Avrupa'daki İslamofobi ile ilgili soruları yanıtlayan Esposito, 'Hristiyanlığın tarihi ve kültürel mirası' olarak kabul edilen Avrupa'da, Müslümanlar'ın varlığı ile ilgili endişelerin olduğunu söyledi.

İSLAMOFOBİYLE SORUNLARI VAR

Müslüman varlığından endişe duyulan Avrupa'da, sadece dindar olanların değil üst düzey seküler ya da kendilerini ateist olarak ifade edenlerin de 'bizim değerlerimiz nedir ve biz kimiz?' şeklinde konuştuğuna işaret eden Esposito, 'Bu insanlar birden Avrupa'daki Hristiyanlık mirası hakında konuşuyor. İşte bunlar bir şekilde 'onlar ve biz' ayrımlarına yol açıyor. Bu şekilde konuşuyorsanız, 'çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeye sahip olabilir misiniz?' diye soruları da tartışmaya başlarsınız' diye konuştu.

İslamofobinin AB'ye katılımı konusunu daha da zorlaştırdığını savunan Esposito, bunun yanı sıra çok sayıda Avrupalı'nın da İslamofobi ile büyük sorunları olduğunu ifade etti.

KÜÇÜK ÜLKELER ALINIYOR

Esposito, Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili Türkiye'nin ekonomi açısından AB için bir tehdit oluşturduğunu savundu. Türkiye'nin AB'ye katılımına izin verilmemesinin nedenlerinin artık sadece din ve kültürden kaynaklanmadığını, artık büyük ve güçlü bir ülke olduğu için ekonomik nedenin de ortaya çıktığını ifade eden Esposito, 'Bazı insanların farkında olmadığı küçük ülkeler AB'ye alınırken, Türkiye'nin dışarıda bekletilmesi büyük bir ironidir' tespitinde bulundu.

TURGUT ÖZAL SÖYLEMİŞTİ

Ünla araştırmacı Esposito sözlerine şöyle devam etti: 'Türkiye ve Bosna Hersek'in Müslüman ülke oldukları unsuru var. Rahmetli Turgut Özal, zamanında bir arkadaşıma dedi ki, 'Müslüman bir ülke olmamız AB için en temel sorunumuz olacak'. Böyle bir sorun var ortada, fakat Türkiye'nin AB'ye alınmamasının sebebi şu anda daha fazla ekonomidir. Avrupalılar bu konuda ne yapacağını bilmiyor ve büyük endişe içerisindeler.'

'Terörist' algısı düzeltilmeli

Bugün demokrasinin daha yeni geliştiği bazı ülkelerde yaşanan çatışmaların İslamofobiyi ve Müslüman karşıtı duruşları beslediğini savunan Esposito, 'Mısır ordusu ve bazı 'sekülerler' şunu diyor 'Müslüman Kardeşler, sadece siyaseti ve dinini sevmediğiniz bir grup değil, onların hepsi teröristtir.' İnsanlar da bunları duyunca diyor ki, bu adamlar teröristmiş. Bu çok büyük bir sorundur ve bunun düzeltilmesi de büyük önem taşır' dedi.

Şii-Sünni çatışması bölgesel değil

İslam dünyasında Sünniler ile Şiiler arasındaki çatışmalara değinen ABD'li ünlü İslam araştırmaları uzmanı Esposito konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: 'Son yıllarda Sünniler ile Şiiler arasındaki çatışma diğer Arap ülkelerine ve İslam dünyasına yayılarak farklı boyutlara geçti. Daha önce Pakistan ve Irak'ta olduğu gibi, ülke sınırları içerisinde bir çatışma değil, artık ülkeler blogunu kapsayan bir çatışma söz konusu. Çatışmalar ülkeler içinde yaşanıyor, fakat dış etkileri olduğu için etkileri de ülke sınırlarını aşıyor. Örneğin, İran'ın Hizbullah'ın üzerinde etkisi var ve Suriye açısından İran ve Hizbullah'ın ülke sınırları dışında etkileri var. Diğer taraftan, Sünni olan ülkeler Suudi Arabistan gibi, belki de tüm Körfez krallıkları, Şiilerden çok endişelidir.'


11 yıl önce