|

'Türkiye ile geleneksel bağlarımız var'

Fransa'nın sömürgecilik tarihine rağmen ekonomik ilişkileri canlı tutmaya gayret ettiklerini kaydeden Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, "Senegal için Almanya, Fransa, Türkiye, Çin ya da Amerika, hepsi önemli ülkeler, geleneksel bağlarımız var" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
09:17 - 30/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:20 - 30/08/2018 Perşembe
AA
​Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall
​Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, "Senegal için Almanya, Fransa, Türkiye, Çin ya da Amerika, hepsi önemli ülkeler, geleneksel bağlarımız var" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 3 günlük Batı Afrika ziyareti kapsamında Senegal'in başkenti Dakar'a geldi. Merkel, Senegal Cumhurbaşkanı Sall tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi.

Sall, baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya ile enerji alanında iş birliğini ele aldıklarını söyledi. Almanya ile yenilenebilir enerji alanı başta olmak üzere 7 iş birliği anlaşması imzaladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Sall, birçok Alman firmasının ülkesinde faaliyet gösterdiğini hatırlattı.


"Avrupa iyi Afrika kötü gösteriliyor"

Avrupa ülkelerinin kalkınma konusunda Afrika'ya yardım etmesinin göçü azaltacağını ifade eden Sall, medyanın Avrupa'yı çok güzel, Afrika'yı kötü göstererek insanları göçe özendirdiğine dikkati çekti.

Almanya'nın kapalı bir toplum olduğunu ve göçmenleri kabul etmekte zorlandığını kaydeden Sall, "Avrupa dünya için önemli, dünya da Avrupa için önemlidir." diye konuştu.

"Kapımız tüm iş birliklerine açık"

Sall, bir gazetecinin, Senagal'e son zamanlarda Türkiye, Çin, Fransa ve Almanya liderlerinin ziyaretini hatırlatarak hangi ülkenin Senegal'in en önemli ortağı olduğu sorusuna, "Senegal için Almanya, Fransa, Türkiye, Çin ya da Amerika, hepsi önemli ülkeler, bu ülkelerle geleneksel bağlarımız var. Fransa'nın sömürgecilik tarihine rağmen biz ekonomik ilişkileri canlı tutmaya gayret ettik" yanıtını verdi.


Senegal'in iş birliği kurmak isteyen ülkelere kapısının sonuna kadar açık olduğunu belirten Macky Sall, "Tabiki ki bu ülkelere ve Türkiye'ye de hoş geldin diyeceğiz. Gençlerimize iş imkanı sağlanıyor, nasıl geri çevirebiliriz. Kalkınma göçü de engeller" dedi.

Merkel de yaptığı konuşmada, Senegal'in özgürlükler ve çoğulculuk açısından önemli bir ülke olduğunu söyledi. Sall ile komşu ülkelerle olan ilişkileri ele aldıklarını aktaran Almanya Başbakanı, Gambiya'daki demokratikleşme verdiği destek için Sall'e teşekkür etti.

#Angela Merkel
#Dakar
#Macky Sall
#Senegal
#Türkiye
6 yıl önce