|

Türkiye ile KKTC arasında önemli adım

Bütün uyarılara rağmen, Rumların Akdeniz'de doğalgaz aramalarını başlatması, üzerine, Başbakan Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Saat 18'de 'kıta sahanlığı' anlaşmasını imzalayacak.

Ajanslar
00:00 - 21/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 17:39 - 21/09/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye ile KKTC arasında önemli adım
Türkiye ile KKTC arasında önemli adım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki dakikalarda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıta Sahanlığı Anlaşması'nı imzalayacağı bildirildi.


BM Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Erdoğan ve Eroğlu'nun, Türkiye ve KTTC'nin bölgede petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini beraber yürütmelerine olanak sağlayacak Kıta Sahanlığı Anlaşması'nın altına TSİ 18.00'de imza koymasının beklendiği belirtildi.


Rum tarafından bugün yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs adına Doğu Akdeniz'de doğalgaz arayan ABD'li şirket Noble Energy'nin, deneme sondajlarının ilk aşamasını tamamladığı ifade edilmişti.



Sondaj çalışmalarının ilk aşaması tamamlandı

Noble Energy şirketinin Kıbrıs Rum yönetimi için "Afrodit" parselinde hidrokarbon saptamak için başlattığı deneme sondajlarının ilk aşaması tamamlandı.

Rum radyosuna göre Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, 36 inç çapındaki ilk boru döşeme işleminin sorunsuz gerçekleşmesiyle ilk aşamanın tamamlandığını, ilk aşamada 70-80 metre derine inildiğini söyledi. Bu akşam itibarıyla ikinci aşamaya geçileceğini ve bu aşamada 940 metre derinliğe inileceğini belirten Kasinis, hedeflenen 5 bin 800 metre derinliğe de 73 günde ulaşılacağını kaydetti. Kasinis, "Sahip olduğumuz hidrokarbonun büyüklüğünü ve türünü anlayabilmek için sondaj çalışmaları sırasında örnekler alacağız ve yine basınç ölçümleri, analizler yapacak ve diğer parametrelere bakacağız" dedi.

13 yıl önce