|

Türkiye Leopard'ı seçti

Almanya, Ankara'nın Leopard-2 tankını seçtiğini, üretici Krauss-Maffei Wegmann firmasının Türkiye'ye 1000 adet tankın ihracı için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

.
00:00 - 18/03/2000 Cumartesi
Güncelleme: 11:02 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye Leopard'ı seçti
Türkiye Leopard'ı seçti

BERLİN- Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ankara yönetiminin, Türk silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu için Leopard-2 tankını seçtiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Alman ZDF televizyonunda önceki gün yer alan haberi doğrulayarak, Türkiye'nin 1000 adet tank istediğini belirtti. Sözcü, konuyla ilgili olarak tank imalatçısı Krauss-Maffei Wegmann firmasının Dışişleri Bakanlığı'na başvurduğunu söyledi.

Türkiye'nin Alman Leopard-2 tanklarını seçtiği yolundaki açıklamalarının Ankara tarafından kesin bir karar alındığı anlamına gelmediğini belirten sözcü, Türkiye'ye 1000 adet Leopard-2 tankının ihracı ile ilgili bir başvuruda bulunulduğunu ve bu başvurunun da 14 Mart'ta üretici firma Krauss-Maffei Wegmann tarafından yapıldığını söyledi.

Sözcü, "Bu, Türkiye tarafından alınmış kesin bir karar olduğu anlamına gelmiyor" diye konuştu. Üretici firma sözcüsü de yaptığı açıklamada, tanklarla ilgili yazın yapılacak ilave bazı testlerden sonra Türkiye'nin böyle bir istekte bulunacağına inandığını ifade etti.

İnsan hakları endeksi

Almanya Hükümet Sözcüsü Uwe-Karsten Heye, Türkiye'ye Leopard-2 tanklarının satışı konusunda Alman hükümetinin kararının değişmediğini söyledi. Heye, dünkü haftalık basın toplantısında Leopard-2 tank satışı ile ilgili bir soruya, "Hükümetin bu konudaki kararı değişmemiştir. Satış konusunda Türkiye'deki insan hakları konusu ele alınacaktır" dedi. Alman ZDF televizyonu da, önceki gece verdiği haberde, Ankara'nın, Türk silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu için Leopard-2 tankını seçtiğini iddia etmişti.

Başbakan Bülent Ecevit ise, Almanya'dan Leopard-2 tanklarının alınmasıyla ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine de, "O konuda resmî bir gelişme henüz yok" şeklinde cevap verdi.


24 yıl önce