|

Türkiye sevdalısı "Senegalli Mecnun"

Türkiye'de "Mecnun" adını alan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nden mezun olan Samba Sy, Türkiye''yi ve "kardeşim" dediği Türkleri anlattı.

Aa
00:00 - 5/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 19:10 - 5/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye sevdalısı "Senegalli Mecnun"
Türkiye sevdalısı "Senegalli Mecnun"

Türkiye'de "Mecnun" adını alan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nden mezun olan Samba Sy, ülkesi Senagal'de her fırsatta Türkiye''yi ve "kardeşim" dediği Türkleri tanıtıyor.

Her yıl dünyanın farklı bölgelerinden üniversite eğitimi için Türkiye''ye gelen öğrencilerden biri olan Samba, aradan yıllar geçmesine rağmen İstanbul'da yaşadıklarını unutmadığını ve çok özlediği Türkiye'ye hala sevdalı olduğunu söyledi.

Üniversite eğitimini Türkiye'de tamamladıktan sonra Senegal''e döndüğünü belirten Sy, Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiğini, Türkiye''deki arkadaşlarının kendisini Mecnun adıyla tanıdıklarını kaydetti.

Türkiye'ye çok şey borçlu olduğuna işaret eden Samba, "Ülkemdeki adım Samba. Yerel dilde Samba, 'çoban' anlamını taşıyor. Sy de Seyit'ten geliyor. Bir de Türk ismim var. Mecnun Karaoğlan. Mecnun ismini bana Türkler verdi. İstanbul'un ve Türklerin kalbimde özel bir yeri var. Eğer mühendis olduysam bu Türkler''in sayesinde" dedi.

"Osmanlı, ele geçirdiği topraklarda diğerleri gibi yapmadı"

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü'nü bitirdiğini ve halihazırda ülkesi Senegal'de tercümanlık yaptığını belirten Sy, Senegal''de halkın "beyazlara" karşı tepki duyduğuna, ancak Türklerin ayrı bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Senegal'de halk, beyazlara karşı tepkili çünkü Fransız sömürgesi sırasında atalarımız, çok kötü şeyler yaşadılar. Ancak Müslüman bir ülke olan Türkiye ile kardeşiz. Türkler, 2002 Dünya Kupası'nda oynanan maçtan sonra Afrika'da daha iyi tanındı. Osmanlı, ele geçirdiği topraklarda diğerleri gibi yapmadı. Halkı Müslüman olmaları için zorlamadı, kültürel baskı yapmadı. Diğer ülkeler ise silahlarını kullanarak Afrika halklarını sömürdü. İngiltere ve Fransa, 1885 Berlin Antlaşması ile Afrika kıtasını tıpkı bir pasta gibi cetvelle çizerek paylaştı. Batı Afrika ülkeleri Fransa'ya, Doğu Afrika ülkeleri de İngiltere'ye verildi. Halkı sömürdüler ama Osmanlı, böyle bir şey yapmadı."

"Türkiye, Müslüman ülkeler için bir umut"

Sy, dünyada olup biten tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Türkiye'yi dünyada yükselen yeni bir güç olarak gördüğünü de ifade etti.

Türkiye ile her alanda yürütülen işbirliklerinin Afrika'ya büyük katkısı olacağına dikkati çeken Sy, "Türkiye, halihazırda İslam dünyasında bir lider, Müslüman ülkeler için umut kaynağı. Batı'nın kendisinden istediği şeyleri kolay kolay yapmıyor. Türkiye, artık önemli bir konuma geldi" ifadelerini kullandı.

Sy'ın Türkiye özlemi

Sy, Türkiye'de okurken bazı sağlık sorunları nedeniyle eğitimine bir süre ara vermek zorunda kaldığını, 1998'de okulunu bitirmek üzere tekrar Türkiye'ye gittiğini ve mezun olduktan sonra da Senegal'e döndüğünü söyledi.

Türkiye'deki günlerini hatırladığında duygusal anlar yaşayan Sy, Türklere duyduğu yakınlığı ve bir dönem evi olan İstanbul'a hasretini, "İstanbul'u çok özledim. Simidi, kebabı, İzmit'i, pişmaniyeyi, Diyarbakır'ın karpuzunu özledim. Türklerin, Türkiye'nin kalbimde çok özel bir yeri var" diyerek dile getirdi.

Ülkesinde her fırsatta Türkiye'yi ve "kardeşim" dediği Türkleri anlatan, Türkiye'ye duyduğu sevdayı sık sık dile getiren Sy, İstiklal Marşı ile Mehter Marşını da büyük bir coşkuyla ezbere okuyor.

9 yıl önce