|

Türkiye size daha mı uzak

Türkiye'nin AB üyeliğine her fırsatta karşı çıkan, AP seçimleri kampanyasında bunu propaganda haline getiren Fransa, yarışa, binlerce kilometre uzaklıktaki Latin Amerika kıyılarında bulunan 7 dominyonuyla birlikte girdi. 72 sandalye kazandı.

Dış Haberler
00:00 - 9/06/2009 Salı
Güncelleme: 03:41 - 9/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Türkiye size daha mı uzak
Türkiye size daha mı uzak

Avrupa Parlamentosu seçimleri dün tamamlandı. Avrupa genelinde aşırı sağ partiler Türkiye'nin AB üyeliği ve İslam karşıtı propagandası yaparak oyların büyük çoğunluğunu aldı. Kampanyası boyunca, Avrupa topraklarında olmadığını gerekçe göstererek Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Partisi UMP, Avrupa Parlamentosu'na en fazla milletvekili sokan ikinci ülke oldu. Sarkozy'nin partisi UMP 30, muhalefetteki Sosyalistler 14, Yeşiller 14, diğer partiler 14 milletvekili ile toplamda 72 AP sandalyesi kazandı. Fransa, yarışa Latin Amerika kıyılarında dominyonları olan 7 sömürgesiyle girdi. Seçim kampanyası sırasında her fırsatta Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy'nin, ülkesinden binlerce kilometre uzaklıktaki dominyonlarının oylarıyla 30 sandalye elde etmesi, Fransa'nın Avrupa Birliği kriterleri konusundaki ikiyüzlülüğünü ortaya koydu. Fransa'nın Latin Amerika kıyılarındaki dominyonları olan (sömürge) St. Pierre & Miguelon, Martinique, Guadeloupe, St. Martin, Clipperton, Fransa Guyanası, Reunion'da, 1 milyon 851 bin 908 kişi yaşıyor.


HRİSTİYAN DEMOKRATLARIN ZAFERİ

AB üyesi 27 ülkede 4- 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimleri Hristiyan Demokratlar'ın zaferi ile sonuçlandı. Merkez sağ partileri, önemli ölçüde yükseliş göstererek, AP milletvekili sayısı 785'ten 736'ya düşürülmesine rağmen 266 oy aldı. Daha önce parlamentoda 217 milletvekili olan sosyal demokratlar bu defa ancak 157 sandalye kazanabildi. Katılım oranının yüzde 43,4 ile AP tarihinin en düşük düzeyine indiği seçimlerde Liberaller en az 78 ve Yeşiller en az 52 koltuk kazandı. Seçimlerde, AP'deki diğer siyasi gruplardan Avrupa Uluslar Birliği ve aşırı sol konfederasyonu en az 33'er üye çıkarırken Bağımsızlık ve Demokrasi grubundan en az 15 üye seçildi. Aşırı sağın patlama yaptığı seçimlerde, AP'de daha önce herhangi bir gruba dahil olmayan partilerden ya da bağımsız seçilen milletvekili sayısının en az 83 olacağı tahmin ediliyor.


AP'de dört Türk

Avrupa Parlamentosu için önceki gün gerçekleşen seçimler sonucunda Almanya, Hollanda ve Bulgaristan'dan olmak üzere toplam 4 Türk kökenli siyasetçi, Parlamento'ya girmeye hak kazandı. Almanya'dan Sosyal Demokrat Partili İsmail Ertuğ, Hollanda'dan Sosyal Demokrat İşçi Partili Emine Bozkurt AP'ye girmeyi başardı. Bozkurt önceki dönemde de AP üyesiydi. Bulgaristan'da 2007 yılında yapılan ilk seçimde AP'ye 5 milletvekili göndermeyi başaran, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) seçimde 2 Türk milletvekili kazandı. Filiz Hüsmenova ve Metin Kazak, geçen dönem de AP'de milletvekili olarak görev yapmışlardı.


Katılım çok düşük oldu

375 milyon seçmenin sadece yüzde 43'ü sandık başına gitti. Bu ilk seçimin yapıldığı 1979'dan bu yana görülen en düşük oran oldu. Almanya, Fransa, İtalya ve Polonya'da iktidardaki sağ partiler seçimden galip çıktı. AP'de toplamda 99 sandalye kazanan Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratlar'ı oyların yüzde 31'ini, toplamda 72 sandalye kazanan Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Halkçı Hareket Birliği oyların yüzde 18'ini aldı. İngiltere'de istifa baskılarıyla karşı karşıya olan Başbakan Gordon Brown'un İşçi Partisi de tarihi bir yenilgi aldı. 63 sandalyeden sadece 11'ine sahip olabildi ve oy oranını da tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 15.3'e geriledi. İngiltere toplamda 72 sandalye kazandı. Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini ana muhalefet partisi 8 sandalye ile PASOK kazandı. Portekiz'de yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini, açıklanan kısmi sonuçlara göre ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD) kazandı. Bulgaristan'daki koalisyon hükümetinde yer alan, üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (DPS-HÖH) Genel Başkanı Ahmet Doğan, partisinin oyların yüzde 15'ini alarak AP'ye 3 milletvekili yollamayı başardı. İsveç'te internette dosya paylaşımının serbest kalmasını ve meşrulaşmasını savunan Korsan Parti, dün yapılan seçimlerin ardından Avrupa Parlamentosu'na (AP) bir milletvekili sokmayı başardı.



15 yıl önce