|

Türkiye-Yunanistan seferberlik dönemi

Karamanlis'in Türkiye ziyaretinin yankıları sürerken Yunanistan Dışişleri BakanYardımcısı Petros Doukas özellikle ekonomi alanında İki ülke ilişkilerinde bir seferberlik sürecine girildiğini söyledi

Hatice Kılıç
00:00 - 27/01/2008 Pazar
Güncelleme: 00:37 - 27/01/2008 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye-Yunanistan seferberlik dönemi
Türkiye-Yunanistan seferberlik dönemi

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye'ye yaptığı tarihi ziyaret çerçevesinde İstanbul'da bulunan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Petros G. Doukas, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde bir seferberlik sürecine girdiklerini söyledi. Türkiye ziyaretinin son gününde, İstanbul'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından önceki gün düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu'nda Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Doukas, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geldiği son nokta ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doukas “ilişkilerin istikrar kazanması sürecine girildi ve çabalar bu yönde. Erdoğan ve Karamanlis, ilişkilerin geliştirilmesi için özel ve nazik bir çaba sarfediyorlar. Yunanistan'da birçok yetkili söz konusu ilişkilerin geliştirmesi için seferber olmuş durumda” şeklinde konuştu.

YUNAN YATIRIMI REKOR SEVİYEDE

Doukas “Şu ana kadar rekor seviyede Yunan işadamının Türkiye'ye akını söz konusu. Hepsi de çok büyük şirketler. Mesaj şudur: Ciddi bir temas bolluğu yaşanıyor. Ve bu, her iki ülkeyi birbirine yakınlaştırmakta” dedi. Doukas ABD'de yaşanan kriz öncesi durumla ilgili de konuşarak “ABD'deki subprime kredilerden dolayı ülke ciddi bir resesyona kapıldı. Bu aynı zamanda dünya üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Kesinlikle, hem Türkiye Hem Yunanistan borsası üzerinde olumsuz etkisi var. Ancak bunun uzun süreli olacağını zannetmiyoruz” açıklamasına yer verdi.

ANLAŞMA PLANLARIMIZ VAR

Öte yandan Dışişleri Bakan Yardımcısı, İki ülke arasında ekonomik, politik ve kültürel alanda ciddi anlaşmalar imzalama planları bulunduğunu kaydetti. Doukas, “Birlikte çalışmayı düşündüğümüz ekonomik, politik, kültürel ve çevre ile ilgili konular var. Bunlar arasında çevre ile ilgili koordinasyon planı da mevcut. Çünkü biz aynı zamanda aynı bölgeyi paylaşıyoruz. İklim değişikliği, su sorunu, hava kirliliği ile ilgili alanlarda da anlaşmalar düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

TEKRAR GELMEK İSTİYORUZ

Yaptığı açıklamanın devamında Doukas, “Türkiye davet ettiği sürece tekar gelmek istiyoruz. Birlikte iş yaptığımız ve yapmak istediğimiz çok sayıda önemli şirket var. En kısa zamanda tekrar gelmeyi çok istiyorum” sözlerine de yer verdi. Diğer yandan Karamanlis'in Türkiye ziyareti dünya basınında da geniş yankı buldu. Washington Times gazetesi "Türk Yunan yakınlaşması, Avrupa ve Ortadoğu ilişkilerini geliştirebilir" yorumunu yaptı.


Karamanlis, Türkiye ziyaretinden memnun

Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni de Karamanlis'in ziyareti ile ilgili “Başbakan,Türkiye ziyaretinden memnun ayrıldı” değerlendirmesinde bulundu. “Kıbrıs'ta seçimlerden sonra yeni bir fırsat penceresi açılacağını umuyoruz” diyen Bakoyanni, “Türkiye, Avrupalı Türkiye için en iyi büyükelçinin İstanbul'un (ekümenik) Ortodoks Patriği olduğunun farkına varması gerektiğine inanıyorum” dedi.


AB'ye üyelik, ilişkileri geliştirecek

Petros Doukas, Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili olarak “Yunanistan Avrupa Birliği üyeliğinizi daima destekliyor. Fakat kesinlikle şunu düşünüyoruz ki bu Türkiye için zorlu bir yolculuk söz konusu. Türkiye eğer AB'ye üye olursa, nasıl ki AB ülkelerinin birbiriyle ilişkileri iyiyse Türkiye-Yunanistan ilişkileri de daha iyi olacaktır. Sonuç olarak şunu düşünüyoruz ki Türk- Yunan ilişkileri bu süreçte çok daha gelişecektir“ ifadelerini kullandı. Türk-Yunan İş Forumu ile ilgili olarak da Doukas “Bu buluşmada istek ve umut var. Olumlu sonuçlar elde edilecektir. Asıl sorunlardan biri olan ilişkileri geliştirme isteği, burada hayata geçti ve İki ülke başbakanı bu konudaki isteliliklerini tüm dünyaya gösterdi“ dedi.


16 yıl önce