|

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı referandum

Cihan
00:00 - 3/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 16:43 - 3/02/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı referandum
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı referandum

Bulgaristan'daki milliyetçi partilerden biri olan VMRO, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı referandum düzenlenmesi için imza kampanyası başlatıyor. 5 Nisan'da başlayacak kampanya 3 ay sürecek. Kampanya ile en az 10 bin imzanın toplanması amaçlanıyor.


Kampanya'nın başlatılmasıyla ilgili brifing, Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçiliği Rezidnası'nın önünde gerçekleşti. VMRO Başkan Yardımcısı Kostadin Kostadinov, 70 milyonluk Türkiye'nin AB'ye girmesi durumunda Bulgaristan'ın yok olacağını savundu. Asya ve İslam ülkesi olan Türkiye'nin ne kadar reform yaparsa yapsın hiçbir zaman Avrupalı olamayacağını öne süren Kostadinov, AB prensipleri ve değerlerinin Türkiye Cumhuriyeti'nin değerleriyle taban tabana zıt olduğunu iddia etti.

Türkiye'nin, ABD'nin ardından en güçlü NATO üyesi ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayan parti yetkilileri, bu nedenle sadece Bulgaristan halkının değil, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin büyük endişe taşıdığını iddia ediyor.


Bulgaristan'da daha önce devlet televizyonundaki Türkçe yayınlar için de referandum yapılacağı açıklanmıştı. Sofya yönetimi, Türkiye'nin tepki bu girişimden vazgeçmişti.

14 yıl önce