|

Türkiye'nin desteğinden rahatsız oldu

Türkiye'nin Bosna'ya desteğinden rahatsız olan Sırp lider Dodik, İsrail Turizm Bakanı Misezhnikov'a Bosna Hersek'in NATO'ya üye olması konusunda Türkiye'nin oynadığı rolün iyi olmadığını söyledi.

Aa
00:00 - 23/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:09 - 23/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin desteğinden rahatsız oldu
Türkiye'nin desteğinden rahatsız oldu

Bosnalı Sırpların siyasi lideri ve Bosna Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin başkanı Milorad Dodik, 'Bosna Hersek'in NATO'ya üye olması konusunda Türkiye'nin oynadığı rolün iyi olmadığını düşünüyorum' dedi.

Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Dodik, Banya Luka'yı ziyaret eden İsrail Turizm Bakanı Stas Misezhnikov ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Bosna-Hersek'in NATO'ya üye olmasına yönelik çabasıyla ilgili olarak, 'Türkiye'nin Bosna-Hersek'in merkezleştirilmesi ve üniter bir yapıya kavuşması için çaba gösterdiğini' iddia etti.

'Bosna Hersek'in NATO'ya üye olması konusunda Türkiye'nin oynadığı rolün iyi olmadığını düşünüyorum' diyen Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin NATO üyeliği konusunda bazı prosedürlerinin olduğunu ve Türkiye'nin de bunun farkında olduğunu söyledi.

Söz konusu prosedürlerin en önemlisinin yapılacak referandum olduğunu belirten Dodik, 'Referandum Sırp Cumhuriyeti'nin kurumları için bağlayıcıdır. Sırp Cumhuriyeti NATO'ya 'hayır' derse bu proje suya düştü. Türkiye'nin ise bizim tarafımızı bu konuda yok saydığını düşünüyorum' dedi.

Türkiye'nin bölgede birçok soruna neden olduğunu ileri süren Dodik, 'Türkiye'nin Bosna Hersek'teki iyi niyetine inanmıyoruz. Şimdiye kadar Türkiye burada bir taraftan yana olduğunu gösterdi' diye konuştu.

Ülkenin NATO ve AB'ye üye olmasının Bosna-Hersek modelinin ve rolünün merkezleştirilmesi anlamına geldiğini iddia eden Dodik, 'Bu pozisyona karşıyız ve NATO yolunun ülkedeki siyasi sistemin değiştirilmesinin yolu olmasına karşıyız. Siyasi yapısı değiştirilecek bir Bosna-Hersek'in AB'ye üye olması şartını kabul etmeyiz ve bu fikrimizi NATO dahil olmak üzere hiçbir gücün karşısında değiştirmeyiz' dedi.

İsrail Turizm Bakanı Stas Misezhnikov ise Bosna-Hersek'in içinde otonom yapıya sahip olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni 'devlet' olarak nitelendirdi.

Misezhnikov, 'İki devletimiz gerçek dosttur ve Sırp Cumhuriyeti'nin geçen sene BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada Filistin'in bağımsızlığına karşı çıkmasına önem veriyoruz' diye konuştu.

Sırp lider Milorad Dodik, geçen hafta Brüksel'de yapılan NATO toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bosna-Hersek'in NATO'ya üye olmasına yönelik girişimlerine tepki göstermişti.


12 yıl önce