|

"Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Almanya"

Almanya'da iktidarın küçük ortağı Hür Demokrat Parti''nin (FDP) Ekonomi Politikaları Sözcüsü Martin Lindner, Türkiye''nin AB üyesi olmasını desteklediklerini söyledi.

Cihan
00:00 - 1/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 15:50 - 1/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Berlin''de faaliyet gösteren işadamları derneği BAREX e.V. ile Friedrich Naumann Vakfının ortaklaşa düzenlediği ''Alman-Türk Ekonomi İlişkileri'' temalı konferansta konuşan Lindner, ''Önceden Türkiye ısrarla AB''ye girmek istiyordu, Almanya ise bekletiyordu, fakat şimdi durumların biraz değiştiğini düşünüyorum. Şimdi karşımızda kendisine özgüveni olan ve ekonomide yüzde 9 büyüyen bir Türkiye var.'' dedi.

FDP''nin aynı zamanda Federal Meclis Grubu Başkanı Yardımcısı olan Lindner, Türkiye''nin dünyada ikinci büyük inşaat sektörüne sahip olduğunu dikkat çekti. Lindner, Türkiye''nin Fas, Libya ve Mısır gibi Arap ülkelerine modern ekonomi politikasıyla da örnek olduğun dile getirdi. Lindner, Türkiye''nin ticari konularda AB''den çok güneydeki Arap ülkelerine ağırlık verdiğini de sözlerine ekledi.

Berlin Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şahin Albayrak ise Almanya''nın Türkiye''nin en büyük ticaret ortağı olduğuna ve 1980 yılından bu yana Almanya''nın Türkiye''ye 8,9 milyar dolar yatırım yaptığını kaydetti. Almanya''dan Türkiye''ye makina, elektrik malzemesi, plastik maddeler ve ilaç ihracat edildiğini belirten Albayrak, Türkiye''den de Almanya''ya tekstil, elektrik malzemeleri, gıda ve araba parçalarının ihraç edildiğine dikkat çekti. Alman Türk ekonomi bağlamında toplumsal sorunlar için çözüm yollarının aranmasını talep eden Albayrak, bilimsel kuruluşlar kurulmasını ve yeniliklerin araştırılıp geliştirilmesini çözüm yolu olarak sundu.

12 yıl önce